Edin.bg»Статии»Свободно Време»Знаци, че си емоционално интелигентен

Знаци, че си емоционално интелигентен

Знаци, че си емоционално интелигентен

Да се ​​научите да разпознавате емоциите, както вашите собствени, така и тези на другите, може да увеличи шансовете ви да постигнете целите си.

Много е лесно да загубиш контрол над емоциите си. Ето защо емоционалната интелигентност (EI или EQ) е толкова важна. Да се ​​научите да разпознавате този вид интелигентност, както собствената си, така и тези на другите, и да използвате тази информация може да увеличи шансовете ви за постигане на целите ви.

Много хора не могат да дефинират правилното понятие за емоционална интелигентност за себе си. Можете, разбира се, безкрайно да изсипвате научни психологически термини и определения на различни психични процеси, състояния и явления, но най-надеждната гаранция, че всичко ще бъде достъпно, разбираемо и нагледно, са примерите и още по-добре знаците, по които можете да определите наличието на това явление. Нека видим какви са те.

Знаци, че си емоционално интелигентен:

- Мислите за чувствата си. Често EQ започва с отражение. Задавате си въпроси като „Защо чувствам това? “ и „Какво ме накара (или някой друг) да направя това или онова? “

Разбирате чувствата и емоциите на другите

Можете да съчувствате, да съпреживявате, да споделяте радостта. Важно уточнение: когато говорим за емоционалната интелигентност, е важно да наблегнем и на двете способности: да чувстваме и да съпреживяваме. Ако човек не е в състояние да съчувства, но в същото време разбира какво е настроението на партньора, тогава става дума за хора манипулатори или от психопати.

Питате другите за тяхната гледна точка

Разбирате, че другите виждат ситуацията по различен начин. Не става въпрос кой е прав и кой крив. Работата е там, че хората имат различни мнения.

Благодарите

Благодарите

Учудващо е колко широко разпространена е липсата на елементарно добро отношение в наши дни. Но вие знаете как едно просто „благодаря“ може да промени деня на човек.

Знаете кога да си направите пауза

Под „пауза“ се има предвид да спрете и да помислите, преди да говорите или да направите нещо (лесно на теория, не толкова лесно на практика).

Питате за причини

Вместо да лепите етикети на хората, вие се опитвате да разберете какво ги движи и определя поведението им.

Отворени сте към критика

Никой не обича да получава отрицателна обратна връзка, включително и вие. Но вие добре знаете, че винаги има доза истина в критиката, дори и да не е идеално поднесена. Освен това критиката ви показва как мислят другите хора.

Анализирате другите

Постоянно оценявате как ще реагират другите. Щом срещнете един човек, започвате да го анализирате.

Искате прошка

Знаете, че "простете ми" са двете най-трудни думи за изричане. Но също така знаете колко важни могат да бъдат те за другите хора. Фактът, че умеете да признавате грешките си, привлича хората към вас.

Искаште прошка

Умеете да прощавате

Разбирате, че никой не е съвършен и че отказът да простиш е като нож, забит в рана. Той няма да ви позволи да се излекувате.

Умеете да казвате не

Не проявявате неувереност, плахост и объркване, а вместо неясни, неопределени отговори като: „Е, добре, май ще се постарая“, ще кажете уверено „не“.

Не влизате в токсични връзки

Имате способност да не влизате в токсична връзка. Развитата емоционална интелигентност, позволява на човек да разбира чувствата на другите хора и да ги споделя. Тази способност предпазва от попадане в капана на разрушителните взаимоотношения.

Имате богат емоционален речник

Като се научите да изразявате чувствата си, придобивате способността да ги разбирате. Това ви позволява да предприемете действия, когато е необходимо.

Това със сигурно не са всички знаци на емоционална интелигентност, но поне са основните. Вие бихте ли изброили и други?

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest