edin.bg»Статии»Как да»Как да общуваме на работното място

Как да общуваме на работното място

Как да общуваме на работното място

Ключът към успехите на работното място е правилното общуване. Веднага щом то престане да бъде ефективно, работата започва да не върви. Ето защо, ако искате вашият бизнес да процъфтява, трябва да овладеете изкуството на общуването.

Искаме да ви предложим няколко варианта как можете да подобрите комуникативните си умения и как да преодолеете трудностите в общуването на работното място.

Как да общуваме на работното място

Определете стила на общуване с конкретни хора

Различните ситуации изискват различен подход. Няма да говорите с директора по същия начин, по който говорите с приятелите си в неформална обстановка. На работното място повечето хора предпочитат по-високо ниво на комуникация. Ако не общувате по подходящ начин, ще ви възприемат като непрофесионалист или незаинтересован от работата.

Затова се опитайте да поддържате точно нивото на комуникация, което е необходимо в конкретна ситуация, и не забравяйте, че стилът на общуване трябва да се промени, когато е необходимо. Хората, които знаят как да общуват правилно, са хамелеони, които могат да разберат във всяка ситуация какъв стил на комуникация да изберат. Не е лесно, но ако беше лесно, всички щяхме да сме професионалисти.

Установете яснота в общуването

Общуване на работното място

Веднага щом затворите вратата пред някого, създавате бариера: физическа и психологическа. Например, някои мениджъри могат да бъдат почти неуловими: не отговарят на имейли, не комуникират със служители в компанията и дори не познават служителите по поглед. Така че положете усилия.

Без значение каква позиция заемате в компанията, трябва да се чувствате комфортно да общувате както с тези, които са по-горе, така и с тези, които са под вас. Въз основа на това много компании организират общи почивни дни за своите служители, за да могат да се опознаят по-добре и да се опознаят по-добре в неформална обстановка. Ако компанията няма бариери между служителите, тя ще просперира.

Бъдете уверен на работното място

Ако следвате двете предишни точки, тогава ще разберете, че самоувереността е ключът към правилното общуване. Ако не сте уверени в себе си, как могат другите да ви повярват? Силният глас не е най-важното. Да говорите бързо, ако се занимавате с продажби, също не е най-важното нещо във вашата работа. Самоувереността идва от вашите знания, способността ви да споделяте информация и способността ви да ръководите хората. Така хората около вас ще искат да общуват с вас.

Опитайте се да общувате лично

Как да общуваме на работното място

Никаква комуникация по телефона или имейл не може да замени комуникацията на живо. Затова общувайте със служителите и колегите си, задавайте въпроси на експерти и не се страхувайте от лични срещи. Ако всеки човек има глас, тогава това само показва, че сте в състояние да разберете и приемете уникалността на всеки човек. Това помага за изграждането на доверие в екипа и несъмнено е пътят към успеха. Така че, не се крийте зад телефонна слушалка, изпращайки пореден месечен отчет, говорете с хората, общувайте.

Дайте приоритет на двупосочната комуникация

Изслушването на събеседника е също толкова важно за работното взаимодействие, колкото и говоренето. За качествено сътрудничество в екип е важно да се вслушвате в идеите на другите, а не само да изразявате своите. Има два често срещани начина да слушате другите: слушайте, за да отговорите, и слушайте, за да разберете. Когато слушате, за да отговорите, вие обръщате внимание първо на собствените си твърдения, а не на това, което казва другият човек. С този начин на слушане рискувате да пропуснете ключова информация или дори да повторите това, което другият вече е казал. По-добре е да се опитате да слушате, за да разберете събеседника, тоест да чуете какво казва, а не да мислите какво да му отговорите. Ако решите да кажете нещо, запишете го, за да можете да продължите да слушате събеседника, а не да се опитвате да държите в главата си какво ще кажете след това.

Контролирайте интонацията и жестовете

Работно място

Комуникацията на работа не е само това, което казвате, но и как го казвате. Избягвайте скръстените ръце и грубия тон. Често жестовете може да нямат нищо общо с текущата ситуация, например когато сте уморени или стресирани поради някакъв личен проблем. Но вашите колеги, без да знаят тези обстоятелства, може да ви разберат погрешно и да приемат, че сте ядосани или разстроени от нещо. Опитайте се да гледате и да говорите спокойно, за да не давате фалшиви сигнали, особено когато предстои труден разговор.

Бъдете внимателен в общуването на работното място

Въпреки че точността в общуването е много важна, не трябва да забравяме, че не трябва да допускате грешки в писането. Задължително е да проверите правилното изписване на имейла, трябва да внимавате при писането на писма до вашата компания, в противен случай ще бъдете считани за непрофесионалист. Така че отделете малко време, за да прегледате всеки документ, дори и да е само кратък отговор. Когато става въпрос за комуникация, точността играе много важна роля.

Искайте мнения възможно най-често

Как да общуваме на работното място

Ако не попитате за мнения относно вашия стил на общуване, може никога да не разберете какво мислят другите за него. Въпреки че доброто общуване на работното място влияе върху всички други действия и решения, служителите може да не придават необходимото значение на този фактор. Като попитате вашите служители или колеги за вашия стил на комуникация, можете да продължите да развивате и укрепвате стратегии за ясна комуникация в рамките на вашия екип.

Вижте още: Забравете тези 10 фрази на работа и какво да сториш, ако не ти се ходи на работа.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest