edin.bg»Статии»За Дома»Средства срещу молци

Средства срещу молци

Средства срещу молци
Практична и елегантна кутия за бижута
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Практична и елегантна кутия за бижута
30.00 лв.
Виж ››

Във всеки дом се срещат неканени гости, предимно инсекти, които тормозят стопаните и причиняват редица проблеми. Най-често това е сиво-кафявата пеперуда, която откриваме сред дрехите и хранителните продукти и познаваме като молец.

Тъмните и неприветливи места в дома, най-вече дрешниците и гардеробите, мебелите или там, където се съхраняват вълнени дрехи, спални постелки и завивки, са убежище и любимо място на молците.

Методите за борба с тази истинска напаст, прояждаща естествените тъкани, както и хранителните продукти, са достъпни, но невинаги ефикасни срещу самата пеперуда, така и срещу ларвите, които безпощадно разяждат тъканите и хранителните продукти.

Как да се преборим с молците

Когато се спомене за молец, всеки се сеща за нафталин. Със специфичната си остра миризма този препарат успешно прогонва възрастните пеперуди. За съжаление срещу какавидите, ларвите и яйцата то е безсилно. Освен това нафталинът е много вреден в затворени пространства. Натравянията при малки деца не са изключение, а като добавим отблъскващата миризма, всичко това го прави непредпочитан и небезопасен метод за справяне с проблема.

Хранителната молцова пеперуда пък напада основно зърнените храни, бобовите култури и царевичното и бялото брашно. Тя унищожава цялата налична хранителна стока и налага допълнително обработване на помещението, където се съхраняват храни.

Народните средства при проблем с молци са препоръчителни. Особено билките с приятно и нежно ухание, които обаче за молците са истинска смрад, от която бягат.

Прогонване на молци

Лавандулата и розмаринът са добре познати на всяка домакиня и спокойно може да се ползват с такова предназначение. Може да се отглеждат в саксия, за да ароматизират помещението, да служат за кулинарни цели и да гонят и молците.

Ментата и екзотичният женшен са още една опция. Наред с ароматната чаша сутрешен или следобеден чай те могат да се използват за профилактика срещу молци, ако саксията се постави в близост до гардероб или ракла с вещи.

Лимонената трева, дафиновият лист, евкалипта и карамфила освен подправки и билки са и народно средство срещу молци, което няма да задуши собствениците на дома с тежка миризма, а има и други практични ползи.

Тези билкови смеси могат успешно да прогонят молцовата пеперуда, независимо дали напада дрехите или хранителните продукти.

При несполука или ако тази напаст е превзела напълно дома, се преминава към пръскане с химически препарати от оторизирани ДДД фирми.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest