edin.bg»Статии»Здраве и Красота»Нейрографика - какво е и как помага

Нейрографика - какво е и как помага

Нейрографика - какво е и как помага

Може ли да се съберат в едно психоанализата, изобразителното изкуство и науката и какво ще се получи?

Могат, а резултатът се нарича нейрографика. Съвсем простото обяснение на същността на този метод е управление на живота чрез рисуване. С рисунки можем да намерим решение на своите житейски казуси.

Нейрографиката се заражда в Русия преди 10 години, а неин създател е Павел Писарьов. Това означава, че е съвсем нов арттерапевтичен подход за трансформация на реалността.

Названието идва от нейро, с което означаваме невронните връзки, а графика е графичното им изображение. Не е трудно всеки да се научи да рисува своите мисли и после да ги трансформира в желана от него посока.

С този метод е лесно да се направи животът по-добър, да се промени в желаната посока. Отстрани прилича на изкуство, но в същността си е наука, която свързва изкуството с психологията. Работата с подсъзнанието моделира бъдещето ни.

Ако си спомним рисунките си от детството, можем да направим равносметка как чрез фината моторика децата изграждат своята реалност и създават невронни връзки.

Като възрастни също можем да пресътворим света с рисунка, подчинявайки се на невропластичността на мозъка и способността му да се променя на всяка възраст. Затова и нейрографиката е достъпна както за деца, така и за възрастни, а навиците на художниците не са необходими.

В графична форма можем да изразим преживяванията, травмите, емоциите си, да заявим желанието си за промяна, да променим отношението си към проблемите. Работата на художника се превръща във психотерапия.

Нейрографиката е и вид невербално общуване на човека с тялото му. Техниката работи с емоционалните преживявания и дава възможност за лични прозрения. Образите, които създаваме, нямат връзка с нашите представи за света. Това е нашият вътрешен свят, асоциативно изобразяване на наболели въпроси и проблеми. Рисувайки, създаваме невронни връзки, където подсъзнанието търси желаната хармония по най-безопасния начин.

Нейрографиката работи на 3 нива:

- събитийно, емоционално и енергийно. Събитийното е свързано с възникване на проблема и определяне на темата, върху която ще се работи;

- Емоционалното не позволява да се създаде връзка с подсъзнанието, но тялото разпознава усещанията и ги поваря;

- енергийното създава връзката ни с подсъзнанието. Така емоциите се отработват и се намира пътят към възстановяване на емоционалното и духовно равновесие.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest