edin.bg»Статии»Вкусно»Как да направим сочен и пухкав кекс?

Как да направим сочен и пухкав кекс?

Как да направим сочен и пухкав кекс?

За разлика от любимите торти, рулата и други по-изтънчени сладкиши, чиято направа отнема доста време и старание от наша страна, то домашните кексове са направо „фасулска работа“.

В направата на кексовете наистина няма нищо кой знае колко сложно. Необходимо е само да приготвите подходяща смес за тестото, която да оставите да се опече. Без украси, без навиване на руло и т.н.

Все пак, колкото и да изглежда „фасулска работа“, дори и при направата на кекс се изискват някои познания, защото в противен случай той може да стане прекалено сух или пък изобщо да не бухне.

Ето защо тук ще ви разкрием основните правила, за да се получи кексът хем сочен, хем пухкав.

Повечето кексове се приготвят освен с брашно и с яйца, кисело или прясно мляко. Те винаги трябва да са оставени предварително до достигане на стайна температура, а не тепърва да ги изваждате от хладилника. Направете това поне няколко часа, преди да се заемете с направата на тестото за кекса.

Яйцата винаги се разбиват с миксер достатъчно дълго време, за да може в сместа да влезе достатъчно въздух. За да е пухкав кексът, трябва и тестото му да е „въздушно“.

За да бъде кексът ви пухкав, е много важно брашното, независимо какъв тип и вид сте избрали да използвате, да е пресято през сито.

Споменавайки брашното, то е от изключително значение и да не прекалявате с неговото количество. Ако сложите прекалено много брашно, тестото ви ще се получи толкова тежко и плътно, че няма да дадете никакъв шанс на кекса ви да бухне. Каквито и набухватели да използвате, той няма да е пухкав.

Основно правило при боравеното с набухватели е смесването на бакпулвера с брашното, а на содата с млякото. Естествено, ако в конкретната рецепта, която сте решили да изпробвате и имате доверие на автора ѝ, който е написал различно от казаното по-горе, то следвайте съответните инструкции. В случай че сте решили да импровизирате обаче, то „играйте“ по правилата.

Много хора погрешно смятат, че използването на прясно масло би направил кексът им по-вкусен. Истината обаче е, че ако се стремите да имате сочен и пухкав кекс, то трябва да използвате само течни мазнини. Класика в случая си остава олиото.

Докато кексът се пече и при направата му сте използвали набухватели, то не отваряйте предварително вратичката на фурната, защото колкото и да е бухнал кексът, при рязката смяна на температурата тестото може бързо да спадне.

Проверявайте дали кексът е готов, само когато е изминало определеното време за печенето му. Това става с помощта на клечка за зъби, с която го „пробождате“ на няколко места. Ако по нея няма останали следи от тесто, то кексът ви вече е изпечен.

Когато кексът е готов, го извадете от фурната, но преминете към изваждането му от формата едва когато е изстинал.

Ако спазвате тези простички правила, сме убедени, че ще се насладите на току-що приготвения от вас перфектен мраморен кекс, портокалов кекс или бабиния кекс.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3
50
40
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати