edin.bg»Статии»За Родители»Кога започва пубертетът при момчетата?

Кога започва пубертетът при момчетата?

Кога започва пубертетът при момчетата?

Пубертетът може да се обобщи като естествен процес, който води към етап на човешко съзряване. Предимно този процес се подразбира от биологична гледна точка, тъй като през него настъпват промени в тялото, говора, теглото и ръста на човека.

Той започва да се изменя, което е в нормалния ред на човешкото развитие. Пубертетът означава, че детето преминава в нов етап на съзряване, в който детството преминава в тийнейджърски период.

Този етап на промени се характеризира различно за момчетата и момичетата. Момичетата обикновено се развиват с по-бързи темпове, затова те започват да проявяват признаци на съзряване още след 7-годишна възраст. При момчетата обаче този етап настъпва доста по-бавно, но пък се характеризира с бързи темпове на развитие.

Пубертетът при момчетата настъпва обикновено между 9-12 годишна възраст. Това обаче е строго индивидуален процес и тези числа са само примерни. При някои момчета пубертетът може да бъде в много по-късен етап – 16 или 17 години. При тях обаче физиологичните и психологичните настъпващи процеси се развиват доста по-бързо и може да се наблюдава значителна промяна само за период от година.

През нея те увеличават ръста си с драстични темпове и бързо изменят своята физика. Затова колкото по-късно настъпва пубертетът, толкова по-бързо се развива.

Пубертет при момчетата?

Ако обаче пубертетът настъпи около 9-12 години, то тогава той обикновено продължава минимум 2 години и максимум 4 години. През този период момчетата започват да се окосмяват, променят своя глас, претърпяват промени в структурата на тялото – по-широки рамене, развиване на крайниците и натрупване на мускулна маса.

Освен това тяхната репродуктивна способност се доразвива. Хормоните започват да се натрупват – тестостерон, гонадолиберин и др.

Ръстът е най-бързо развиващият се елемент от процеса на пубертета. Момчетата започват да увеличават своята височина, като това може да бъде драстично – с над 20 см.

Мутацията на гласа е друг видим белег от съзряването. Детският глас на момчетата започва да добива по-дълбоко и грубо звучене, като това е индикатор, че те стават мъже.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest