Edin.bg»Статии»Спорт и Хранене»Може ли да се отслабне със зелен чай?

Може ли да се отслабне със зелен чай?

Nadia GeorgievaNadia Georgieva
Новак
3
Може ли да се отслабне със зелен чай?

Към днешна дата голям брой хора по света страдат от затлъстяване. Този проблем е свързан главно с нездравословно хранене и употребата на вредни продукти, които водят до болести и трупане на излишни килограми.

Затлъстяването увеличава риска от сърдечно-съдови заболявания и е причина за много други здравословни проблеми, като диабет тип 2.

За щастие, има как да регулираме теглото си, без да е нужно да се откажем от всички любими храни. След много проведени изследвания, е доказано, че зеленият чай ускорява загуба на тегло, а и има още много полезни свойства.

Зеленият чай е един от най-популярните натурални продукти за отслабване.

Често може да се намери не само в естествен вид, но също така и под формата на капсули, известни като екстракт от зелен чай. Някои хора избират да спазват диета със зелен чай, при която трябва да се пият няколко чаши от полезната напитка всеки ден, за да се отървете от излишните килограми.

Полезни свойства на зеления чай

Отслабване със зелен чай?

Тази напитка е позната като мощен антиоксидант, богат на различни микроелементи и витамини.

Оказва се, че зеленият чай е страхотен заместите на кафето. И всичко това, защото съдържа кофеин и танин. Ето защо не е необходимо постоянно да прибягвате до каната с кафе, за да се заредите с енергия. Няколко чаши зелен чай ще имат същия резултат.

Зеленият чай подобрява умствената дейност, т.е. има тонизиращо свойство. Напитката не предизвиква сънливост след известно време, както например, силното кафе.

За хората със стомашни нарушения се препоръчва по-често да пият зелен чай, тъй като напитката допринася за унищожаването на ненужни бактерии, които тровят тялото.

Химичен състав на зеления чай

Химичният състав на зеления чай включва редица органични съединения и минерали, както и почти всички витамини.

Ето кои са най-важните от тях:

Теин е един от алкалоидите, чиито ефекти са подобни на кофеина, известен с факта, че е в състояние да даде жизненост на човек и да го направи енергичен. За разлика от кофеина, който има отрицателно въздействие върху нервната система, кръвоносните съдове, както и активността на сърцето, теинът има по-лек ефект и се изхвърля от тялото много по-бързо.

Тонизиращият ефект на този алкалоид повишава телесната температура и калориите се изразходват по-бързо.

Танинът е съставка, която придава вкус на чай и има лечебни свойства. Той допринася за укрепване на организма, унищожаването на микробите, подобряване на храносмилането, неутрализиране на някои радиоактивни частици, предотвратяване на много опасни заболявания.

Наред с всички ползи зеленият чай е богат и на растителни протеини, органични и аминокиселини, минерали, благодарение на които е признат за лечебна диетична напитка. Важното е да изберете истински зелен чай и да го приготвите правилно, тогава той не само ще бъде вкусен, но и изключително полезен.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest