Истерични черти у детето

истерични черти у детето

Истериите при малките деца са доста често състояние, като далеч не винаги те се дължат на липсата на възпитание от страна на родителите. Факторите, които оказват влияние на подобно поведение, са различни.

При истерия децата падат на пода, извиват се като дъга, плачейки, докато не постигнат своето. Имайте предвид, че истериите при децата могат да са както начин на изразяване на негативните емоции, така и да са опит за манипулация. Важно е да не оставяте нещата на самотек и да се консултирате със специалисти, които да ви помогнат да анализирате проблема и да намерите индивидуален подход, както и начин за решаването му.

Истерични черти у детето - какво трябва да знаем?

В медицината този термин се описва като нервен припадък, като особено тежките случаи истерия може да са придружени дори с конвулсии. Като цяло това състояние е нормално за децата между 1 и 3 години, като това се нарича криза при тригодишните, при която децата започват да опознават света около тях.

При правилен подход на възпитание истериите започват да намаляват и с времето изчезват. Важно е да не започнете да угаждате на децата си в тези моменти, като така те ще разберат, че по този начин могат да получат това, което искат.

Как да реагирате в подобни ситуации?

- останете спокойни;

- не отстъпвайте;

- не наказвайте и не викайте на детето;

- старайте се да установите тактилен контакт.

истерия при децата

Имайте предвид, че истеричните черти при децата могат да се забелязват и в по-голяма възраст, като това се дължи на факта, че тяхната психика е доста лабилна в етапа на израстването им.

Важно е вие да им помагате и да им показвате на собствения си пример, че това не е правилно поведение и така не е редно да отстояват желанията си. И ако при възрастните, истериките могат да се дължат често на някакви психични разстройства, то при децата това са поведенчески нарушения, които могат да се коригират.

Подобни проблеми могат да бъдат наблюдавани и при децата, които растат в неблагоприятни семейства, като например при алкохолизъм на родителите.

Никога не обяснявайте на детето ви, че така не е редно да се държи по време на самите истерични пристъпи. В такива моменти децата са глухи и няма да ви чуят, затова е по-добре да изчакате да им мине това състояние и след това да си поговорите.

И не на последно място, много е важно детето да има изграден режим за почивка. Така например не очаквайте, че ако то спи по 5-6 часа в ранна възраст, то ще бъде спокойно. Липсата на достатъчно сън не само, че прави детето истерично, но и уврежда психиката му в дългосрочен план.

При възникването на истерика от страна на малчуганите, трябва да им дадете право на избор. В случай, че все пак се налага да сложите конкретни забрани, следва да обясните ясно и точно защо се налага това, аргументирайки се разбираемо.

Старайте се да работите над така наречената емоционална интелигентност, която е основополагащо звено в психичната устойчивост на всеки един човек. В последните години все повече се говори за това, като се използват различни методики за тази цел.

Така например е много важно детето да умее от най-ранна възраст да разпознава емоциите, както и да знае как да изпусне парата, а не да натрупва всичко това в себе си.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати