edin.bg»Статии»Как да»Как да пречистим спалнята и да подобрим съня си

Как да пречистим спалнята и да подобрим съня си

Как да пречистим спалнята и да подобрим съня си

Спалнята е най-важната стая в дома на човека. Това е мястото, на което всеки може да се отпусне, да релаксира, да бъде с любимия човек, но най-вече да се наспи. В спалнята си крием най-много „тайни“. Това е своеобразният храм в нашия дом, неприкосновено място, в което рядко допускаме външни очи.

За да е максимално пълноценната почивката ви обаче, трябва да се уверите, че въздухът в спалнята ви е чист, без токсини, без прах, без лоши миризми. Как да го постигнете? Има някои много лесни и прости трикове за пречистване на спалнята и подобряване на съня:

Червено LED осветление

Доказано е, че ярката светлина, особено тази, която идва от екрана на някакъв вид устройство – било то телефон, таблет, лаптоп или телевизор – вреди на качеството на съня ви. Тоест, трябва да избягвате максимално ярките светлини в спалното помещение, особено ако искате да си починете качествено.

Наскоро експерти доказаха, че най-подходящата светлина за насърчаване на съня е червената. Може да ви се струва странно, но приглушената червена светлина ще ви помогне да заспите по-бързо, без да дразни очите ви.

Най-добре е да прибегнете до LED крушка, която освен по-издръжлива е и по-икономична. Започнете с промяната на светлината в стаята и веднага ще видите резултата.

Лимонов сок

Лимоновият сок има широко приложение в домакинството. Често се използва и като натурален продукт за почистване, дезинфекциране и ароматизиране. В случая се интересуваме от последното му свойство – вместо да прибягвате към скъпи и често неефективни ароматизатори, лимоновият сок може да се окаже много евтина и ефикасна алтернатива.

Той е природен антибактериален продукт, който ще освежи въздуха в стаята ви и ще подейства успокояващо на сетивата ви. Лесно е: изстискайте малко лимонов сок в най-обикновен пулверизатор с вода и пръснете. Бързо и лесно ще освежите, не само спалнята си, но и дома си.

Растения за спалнята

Растения на спалнята

Дом без цвете е пуст. Ако искате стаите у вас да бъдат озарени и красиви, задължително трябва да си вземете растение. Освен че озаряват дома ви, цветята пречистват въздуха и успокояват. Някои растения, които живеят при по-слабо осветление, премахват токсините, гласи проучване на НАСА. Такова растение е хлорофитум. Неговото отглеждане не само ще промени коренно дома ви, но и ще подобри енергията в помещението.

Друго подходящо растение за спалнята е бамбуковата палма. Ако се отглежда правилно, тя може да живее десет години. Вземете си малка палма в саксия и я сложете до леглото си.

Лавандула

И като стана дума за растения, лавандулата също е добра идея. Ароматът й е изключително успокояващ и ако се борите с безсънието, това е най-подходящият избор. Лавандулата подобрява качеството на съня и успокоява.

Ако смятате, че ароматът от лавандулово растение ще е прекалено силен, може да прибегнете до свещи, маски, спрейове или етерични масла. Заложете на естествени продукти за пречистване на спалнята и подобряване на съня.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest