Потенциални вреди от консумацията на райска ябълка

райска ябълка

През ноември се появява последният есенен плод, това е райската ябълка. Малък оранжев плод, събрал последните дарове на слънцето и природата, преди да заспи зимния си сън - това е малкото плодче, наречено не случайно божествен огън още в древността.

Освен гастрономическата наслада, божествената ябълка носи и много здравословни ползи. Тя е един есенен коктейл от екзотични вкусове и здравословни ползи с полезните си съставки, които са в зашеметяващи дози, това са цяла поредица от витамини - С, В1, В2, Р, РР, F, както и глутаминовата киселина. Съдържа фруктоза, глюкоза, багрила и пектин.

В здравословен аспект за малкото природно бижу говорят многобройните приложения за лечение на едни от най-често срещаните болести.

Тя е полезна като профилактично средство при витаминозни липси, желязодефицитна анемия, а в миналото и при скорбут.

Съдържанието на йод в нея е компенсация за недостига му в тялото и снижава риска от болести на щитовидната жлеза. Освен йод, в нея се намират и други важни минерали - желязо, калий, калций, магнезий, фосфор, манган.

Ниската концентрация на киселини влияе благотворно върху чревния тракт и е добро средство при язва, болести на бъбреците и черния дроб. Полезна е и при сърдечни проблеми и болести на кръвоносната система.

Ползите от райската ябълка са неизброими, но наред с тях съществуват и доста забрани за консумацията на райска ябълка. На какво се дължат те?

Вредата от райската ябълка е свързана с една дъбилна съставка, която се съдържа в неузрелия плод. Галодубиновата киселина или танин е съединение на фенола със силен стягащ ефект.

Танинът образува силна връзка както с протеина, така и с полизахаридите и други биополимери. Още щом контактува с лигавицата на устата, танинът реагира, свивайки клетъчните мембрани на протеина и създава затягащ филм. Затова се усеща тръпчив вкус.

райска ябълка вреди

В стомаха той образува множества от частици, които не се усвояват. Наричат ги стомашни камъни. Понякога те се елиминират сами, но има случаи, когато се налага оперативно отстраняване. Високите дози танин, които те създават влияят зле на храносмилателната дейност, на бъбречната и чернодробната функция. Затова райската ябълка е неподходяща за определени групи хора. Това са:

1. Всички, които имат заболявания на стомаха и червата, хроничен запек.

2. При панкреатит и болести на дванадесетопръстника също не се препоръчва консумация на райска ябълка.

3. При склонност от бързо напълняване също трябва да се ограничи до минимум консумацията на плода, защото забавя метаболизма.

4. Малките деца също не е добре да консумират този плод. Става въпрос за деца до 7-8 години.

5. Бременните жени и кърмещи майки може да получат алергична реакция.

6. Всички с повишена чувствителност към йода, като пристъпите при възрастните са много тежки.

7. При диабет ябълката предизвиква бързи скокове на кръвната захар и затова е добре да се избягва.

8. Хипертониците трябва да са внимателни, защото плодът води до бързо сваляне на кръвното.

9. Не бива да се консумира заедно с млечни продукти.

Всички знаят, че е добре да се консумира само добре узрелият плод, защото това е общовалидно изискване. Танинът може да се премахне чрез замразяване или при много висока температура от 30-40 градуса за 12 часа.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати