Edin.bg»Статии»Вкусно»Черен Ориз - какво трябва да знаем

Черен Ориз - какво трябва да знаем

Rosi StoyanovaRosi Stoyanova
Новак
1346
черен ориз

Черният ориз не е много често употребяван в нашата традиционна кухня, но в последните години набира все по-широка популярност. Това никак не е случайно - братът на познатия ни бял ориз е уникален кулинарен продукт, с невероятен вкус и още по-ценни ползи за здравето.

Черният ориз вече е достъпен в по-големите хранителни вериги и специализираните магазини, но мнозина хора го пренебрегват незаслужено. Черният ориз е изключително богат на протеини - много повече в сравнение с белия подвид. Това го прави много по-подходящ за натрупване на мускулна маса и набавяне на растителен протеин за вегетарианците.

В черния ориз има и завидни количества желязо, което е много важно за правилното функциониране на кръвоносната система, както и доставката на необходимите количества кислород към клетките. Дефицитът на желязо може да доведе до анемия, която много често се наблюдава при жени и по-малки деца.

В черния ориз има и много повече фибри в сравнение с белия. Фибрите са изключително важни за поддържането на оптимално здраве на храносмилателната система. Те насърчават отслабването и намаляват риска от опасни заболявания на сърцето.

Рекордно е количеството на антиоксиданти в този вид ориз. Черният ориз дължи цвета си на т.нар. антоцианини, които са пигменти с много силни антиоксидантни качества. Освен антоцианини, в черния ориз има и други полезни фитохимикали, което го прави още по-ценен за здравето.

черен ориз ползи и кулинарно приложение

Не се изненадвайте от вкуса на черния ориз, който е по-различен от белия. Има характерен мек ядков аромат и привкус. Комбиниран с правилните подправки, той може да бъде много вкусен, така че не се притеснявайте да експериментирате.

Готви се по-продължително от другите видове ориз. Професионалните готвачи препоръчват да се накисне в студена вода преди кулинарна обработка, след което да се измие старателно. Така време на готвене се съкращава значително.

С черен ориз може да се приготви вкусно ризото, да се комбинира с риба, морски дарове и различни зеленчуци. Не е изключено да се поднесе и с някакъв вид задушено месо.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest