edin.bg»Статии»За Дома»Как се състаряват дървени мебели

Как се състаряват дървени мебели

Как се състаряват дървени мебели
Снимка: pixabay.com /cocoparisienne

Старинните мебели са истински произведения на изкуството. Изработени от висококачествена дървесина, майсторски изпълнени елементи, с прекрасен силует и неповторима индивидуалност.

Историческата и художествената им стойност ги правят притегателен център сред цялото многообразие от предложения на мебелния пазар. Пазарната им цена и уникалността им са спънка пред удоволствието всеки ценител да притежава ръчно състарени мебели.

Как да се удовлетвори желанието да се притежава красива стара дървена мебел на приемлива цена? Една от възможностите е, като се състари дървото по изкуствен начин и му се придаде вид, който добиват старите мебели, носещи върху себе си патината на времето.

Как да се състари дървена мебел?

Най-напред е нужно да се реши един малък въпрос: коя дървесина е подходяща за състаряване. За да се получи добър ефект от състаряването, значение има вида на дървото. Меките или със средна твърдост дървени материали са по-благодатни за състаряване. Избират се най-често смърч, бор и лиственица. Кленовото и буковото дърво не са от най-подходящите за подбор дървени материали. Структурата на дървесината е почти еднаква.

Състаряване на дървени мебели
Снимка: pixabay.com /twarezak

Начините за изкуствено състаряване на мебели са няколко и всеки от тях може да послужи за създаване на красота, изтънченост и романтично настроение чрез мебелите от дърво.

1. Чрез оцветяване

При този метод дървената мебел се боядисва в два цвята. Основният цвят се избира да е по-силен. Сухата повърхност от двете насложени една върху друга бои се обработват с едра шкурка. Така променената мебел визуално изглежда износена, но се създава усещане, че то е проникнало в пластовете надолу. След това предметът се лакира.

2. Повърхностно четкане

Този метод е подходящ за твърда дървесина. Говорим за дъбови, ясенови, орехови мебели. Повърхността се надрасква с метална четка, а браздите, оставени по естествен начин от времето, се постигат с помощта на инструменти. Длетото и свредлото са пръв помощник на майстора. Щом търсеният ефект е постигнат, фиксирането му става с лак, масло или байцване.

3. Кракле

Тази техника представлява промяна на визията чрез подходящ химикал, наречен кракелюрен лак върху прясно нанесена боя, поради което се получават пукнатини, а под тях прозира долният слой на дървесината. Този начин се изпълнява много бързо и лесно.

4. Байцване

Състаряването на мебели се прави, като се отнема частично от байца, след като е нанесено покритие. Получават се огънати и изпъкнали елементи, като огънатите трябва да са по-тъмни на цвят. Ако се нанесе античен восък накрая, ефектът е много добър.

5. Чрез химикали

Състаряване на мебели
Снимка: pixabay.com/ ShabbyNature

Различни химически съединения дават различни визуални промени като от изгаряне, избледняване, мъхово покритие и други. Подходяща е само за твърда дървесина. Накрая се лакира.

6. Позлатяване

Позлатяването е може би най-лесният начин за придаване на елегантен вид на предметите от дърво. Нанася се златен пигмент патина на много тънък слой. Луксът, който създава позлатяването, е невероятен, но пък е много опасен, тъй като границата с кича е много крехка.

7. Състаряване чрез създаване на варовит ефект

При този метод дървото се обработва със специални бои по посока на влакното. Създава се ефект на прах, която се е наслоила в материала и подчертава естествената красота на дървото.

Ако всичко е направено с вкус, времето само ще добави още красота към уникалната им визия.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати