Edin.bg»Статии»Как да»Как да залепим пъзел?

Как да залепим пъзел?

Как да залепим пъзел?
Снимка: StockSnap / pixabay.com

След като сглобите пъзелите, особено по-големите, е жалко да унищожите хубавия образ. Ето как да го запазите за дълго време и да го превърнете в оригинална интериорна декорация от пъзел в статията:

Кое лепило е подходящо

За да увековечат работата си по сглобяването на пъзела, елементите могат да бъдат комбинирани в пълноценна картина. За да свържете парчета пъзел заедно и да ги прикрепите към основата, можете да използвате няколко вида лепилни композиции:

Специализирано лепило за пъзели. Някои производители в комплекта към пъзела, който вече е в производството, прилагат специален лепилен компонент. Обикновено тези разтвори са много течни, това позволява лепилото да проникне между сегментите и да ги залепи заедно. Пъзел лепилото е безцветно и без мирис. След изсушаване образува прозрачен, лъскав слой от предната страна на изображението. В този случай изображението може да се лакира.

В допълнение към специализираното лепило може да се използва PVA лепило. Има достатъчно сцепление, за да свърже здраво елементите на пъзела към основата. След изсушаване слоят лепило става прозрачен.

За да залепите пъзелите в картината, използвайте лепило за тапети за винилови покрития. Образува прозрачен, еластичен захват. Когато се разрежда, разтворът може да се направи по-течен, отколкото е указано в инструкциите за неговото приготвяне. Това ще позволи на лепилото да проникне между елементите по-дълбоко.

В допълнение към лепилните разтвори, някои занаятчии, използват лепилна лента за свързване на сегментите. Но това не създава достатъчно сцепление между сегментите.

Лепилната лента се използва най-добре като дублиращ свързващ компонент с лепило (комбиниран метод).

Преди да залепите картината на пъзела, първо, подгответе всички инструменти, така че да не прекъсвате работата в процеса.

Какво е необходимо:

Като основа можете да изберете дърво, картон, коркови листове, полистирол. Ако искате изображението да има гъвкава структура, можете да прикрепите елементите към плата или към специални килими за пъзели.

След като всички парчета пъзел се сглобят с помощта, нанесете специализирано лепило в предната част на мозайката.

Оставете декорацията за дома ви да изсъхне за 2 часа.

Ако изображението няма да се съхранява под стъкло или филм, трябва да лакирате за декупаж в 2 слоя.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest