edin.bg»Статии»Как да»Как да отглеждаме мушкато в домашни условия

Как да отглеждаме мушкато в домашни условия

мушкато

След като сте прочели заглавието ни, сигурно веднага ще се запитате защо споменаваме отглеждане на мушкато в домашни условия при положение, че то не е стайно растение.

Естествено, ще сте прави, но споменавайки "домашни условия", ние имаме предвид как можете да отглеждате мушкато на балкона или на прозореца си и ще ви покажем стъпка по стъпка как да го отглеждате след като вече сте се сдобили с този ваш така желан нов флорален "домашен любимец".

Мушкатото няма особени предпочитания откъм почвата, в която ще бъде отглеждано. Независимо дали тепърва ще го засаждате, след като е пуснало коренчето си (ако например сте си взели стъбло от мушкато от някой близък и сте го оставили за известно време във вода) или ще го пресаждате, след като сте си го закупили, е най-добре да вземете стандартна почва за балконски/градински цветя.

След като засадите мушкатото го полейте обилно и го оставете на полуслънчево място - на балкон или на перваза на прозорец, стига растението да има достатъчно въздух да се чувства на свобода. То не понася сянката, но не се чувства добре и на пряка слънчева светлина.

През по-топлите дни мушкатото трябва да се полива не по-рядко от 2-3 пъти седмично. Ако искате да ускорите цъфтежа му и да го подсилите, можете и да го наторявате с течна тор.

Премахвайте редовно изсъхналите листенца и прецъфтелите цветчета на растението, за да дадете шанс на тяхно място да се появят нови и по-свежи израстъци.

как да отглеждаме мушкато

Ако мушкатото стане прекалено високо, можете да го подрежете, като ако стъблата, които сте отрязали, бъдат потопени във вода, те отново ще образуват коренчета и ще могат да бъдат засадени.

Когато температурите паднат, мушкатото трябва непременно да бъде прибрано на топло. Зимно време то си почива и не очаквайте да дава цвят. Възможно е и да ви изглежда сякаш залинява.

През този период го поливайте много пестеливо и имайте търпение да настъпи пролетта и нейните по-приятни температури, когато отново ще можете да го изнесете на балкона си и да му се радвате. Желателно е наторяването и редовно поливане, за да може по-бързо да го "накарате" да цъфти.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest