Кои аромати помагат на децата да учат лесно?

Лесно учене при децата

Според направено изследване от германски учени, леките и нежни аромати като този на розовото масло помагат на децата да учат лесно. Това беше съобщено от Сайънс алърт, като в изследването са участвали ученици на различна възраст. При него се установили, че те са успели много по-лесно и бързо да се справят със запомнянето и затвърждаването на новите английски думи, когато в стаята е горял тамян с приятен и нежен аромат.

Силата на ароматерапията е известна още от Древността, но именно това проучване за пореден път доказва, че с помощта на нежните аромати се активизира работата на мозък.

Юрген Корнмайер от университета на Фрайбург е на мнение, че с това изследване доказва, че по този начин може да се улесни много учебния процес и да се активизират паметта на децата, което да е от полза при усвояването на затвърждаването на учебния материал.

Ученето на сън не е нещо ново, като то вълнува учените вече повече от 60 години. Нарича се хипнопедия и се предполага, че при него може да се използват звукови записи, например ако се изучава чужд език. Все още няма конкретни и ясни доказателства, че това е възможно, като през годините учените изказват доста различни мнения по този въпрос. Напоследък тази тема започна да става отново доста актуална и да се правят проучвания, доказващи това че тази сила на мозъка е реална или поне до известна степен.

Въпреки че реално е невъзможно човек да учи конкретно, когато спи, и да запомня нови факти, тъй като не ги е осъзнал, съществува и така наречената активизация на мисленето и паметта, като именно тя е причината да се смята, че по време на спане може да се затвърждава допълнително научения материал.

Смята се, че и звуците по време на сън имат същото свойства, а именно засилват обработването на информацията и нейното запомняне. След това проучване за пореден път се излага теорията, че подобен ефект може да бъде постигнат с помощта на стимулирането на обонятелния орган.

Лесно учене по време на сън

През 2007 година учени затвърждаваха получените знания и информация с помощта на определени аромати по време на сън. Този начин обаче имаше ефект само при някои случаи. Така например, по време на REM фазата на съня (бързо движение на очите), ароматите не могат да помогнат за активизирането на мозъка ни, както може да се получи при делта съня (с бавни вълни), когато реално се задейства по-силно хипоталамусът, който е пряко свързан с нашата краткосрочна памет.

Разбира се, има много други методи за лесно запомняне, например с помощта на песни и игри.

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати