edin.bg»Статии»Здраве и Красота»Невероятните ползи от спирането на алкохола

Невероятните ползи от спирането на алкохола

Ползи от спиране на алкохола

Ако по принцип си пийвате повече, спирането на алкохола може да има множество ползи за работата на черния ви дроб и сърцето и цялостно да подобри здравословното състояние на тялото ви.

Съвременните диетолози препоръчват умерената консумация на алкохол, което според тях включва една напитка на ден за жени и до две за мъже.

Много хора решават да си направят „сух януари“, или иначе казано период на отказ от алкохола в началото на годината, след като всички коледни празници вече са преминали.

Започването на новата година вероятно действа мотивиращо на пиячите да се лишат от любимата напитка за известно време.

Има много ползи от спиране на алкохола. Според д-р Река Кумар, която е директор на Американската асоциaция за борба със затлъстяването, ползите за човека са различни, в зависимост от неговото здравословно състояние и количеството алкохол, който по принцип приема.

Тези, които пият малко може да почувстват удовлетворение от справянето с целта, докато тези, които пият повече ще усетят избистряне на ума, загуба на тегло, чувство за детоксикация и ще започнат да спят по-добре.

За умерените пиячи „сухият януари“ няма да има особена полза за здравето, но също ще почувстват някои положителни промени. Проучванията показват, че дори и да пиете веднъж месечно, това увеличава рискът от сърдечносъдови заболявания и инсулт.

Ето кои са ползите за тялото от отказването на алкохола:

Облекчава се работата на черния дроб

Ползи за черния дроб от спирането на алкохола

Цирозата се появява постепенно с течение на времето, при хора които пият прекалено много. Ако пиете повече от препоръчителното количество, в черният дроб се случват опасни промени, които до определен период от време са обратими. Тъй като черният дроб е толерантен орган, подобряването на състоянието може да отнеме седмици, след спирането на алкохола.

Според д-р Кумар, след спирането на притока на алкохол към черния дроб, той може да се съсредоточи върху други задачи, като разграждането на токсините в организма. В следствие на подобрения метаболизъм ще започне изхвърлянето на мазнините и излишните хормони.

Намалява рискът от сърдечносъдови заболявания

Алкохолът се преработва в черния дроб от ензим наречен дехидрогеназа (ADH). Когато пиете в големи количества тялото се пренасища с този ензим и започват да работят други ензими, които влошават здравето. Когато алкохолът се преработва по този начин, организма произвежда свободни радикали, които окисляват лошия холестерол, в следствие на което той се натрупва по артериите и може да причини запушване.

Пиенето веднъж или два пъти седмично по една или две чаши вино, действа добре на здравето и на сърдченосъдовата система и е особено полезно за мъжете над 40 години.

За подобряване на работата на сърцето при спиране на алкохола, може да започнете да правите упражнения, което ще увеличи нивата на добрия холестерол.

Намалява рискът от рак

Националната токсикологична програма на Министерството на здравеопазването в САЩ, посочва алкохолът като канцероген в един от докладите си. В него е описана връзката на редовната консумация на алкохол с развитието на рак в областта шията и главата, гърдите, черния дроб, ректума и дебелото черво.

Публикуваните в следствие на изследването данни доказват, че 3, 5 % от смъртните случаи на рак в САЩ са свързани с консумацията на алкохол.

Започвате да губите телесно тегло

Спиране на алкохола

Концентрираният алкохол е много калоричен, а бирата, виното и смесените напитки добавят допълнително калории към диетата ви. Д-р Кумар твърди, че не е задължително да отслабнете при спирането на алкохола. Заклетите пиячи могат да загубят килограми, само ако спрат да пият за по-дълъг период от време.

Тя препоръчва напълно елиминиране на алкохола при хора, които спазват други здравословни предписания за отслабване, като силно редуцирана диета, редовен сън, упражнения, за да ги подпомогне и да провери, дали алкохолът не е причина за бавното сваляне на килограми. Някои жени, наддават много повече тегло в следствие на алкохола, след настъпването на менопаузата.

Д-р Кумар препоръчва да намалите приема на алкохол, а не да го премахвате напълно, защото е силно вероятно след период на крайно ограничение да възвърнете нездравословните си навици.

Ще подобрите работата на мозъка

Друг специалист в областта твърди, че „сухият януари“ за тийнейджърите е най-добре да продължи през цялата година, тъй като той е изключително вреден за подрастващите. Алкохолът може да доведе при тях до смущения в развитието на мозъка.

Сухият режим е добро решение за тези, които вече са прекалявали многократно с алкохола и за тези, които имат фамилна обремененост. Употребата му генерално вреди на паметта и способността за концентрация, допълват още специалистите.

Ако спрете алкохола изцяло има огромна опасност това да попречи на социалната ви динамика и културен живот, да наруши рутината ви и да увеличи стреса, затова е най-добре да практикувате умерена консумация.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest