Начин на приготвяне
За да приготвим тесто за кифлички, първо трябва да разтворим и активираме маята.
Загряваме млякото до приятно топла температура. Не бива да е прекалено топла или студена - около37-39 градуса.
В съда с млякото добавяме 3 с.л. брашно и маята. Разбъркваме внимателно и оставяме за 20 минути настрани.
През това време в тава пресяваме останалото брашно. От килограма отделете около 1/2 ч.ч. брашно, което е използвате за финалното омесване.
Направете коланче в средата и в него счукайте яйцето, добавете олиото, солта и захарта. При тези съставки изсипете и шупналата мая.
Тестото омесете, докато не се получи меко и нелепкаво такова. Ако се полепя по пръстите ви, добавете още малко от брашното.
Поставете го в чиста купа и завийте тестото, от което предстои да направите пухкави кифлички. Оставете да втаса поне час.
За по-лесна работа с него го разделете на три или четири части тестото за кифли с мая.