Edin.bg»Рецепти»Десерти»Сладкиши»Сиропирани сладкиши»Автентично гръцка баница Галактобуреко

Автентично гръцка баница Галактобуреко

Автентично гръцка баница Галактобуреко
Снимка: Admin
1 / 3с Видео
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
35 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
65 мин.
Порции
10
"Автентичната гръцка сиропирана баница ще ви пренесе в един свят на десертни изкушения, на които не бихте могли да откажете"

Необходими продукти

  • кори за баница - 500 г фини
  • яйца - 5 бр.
  • грис - 100 г пшеничен
  • прясно мляко - 1 л
  • краве масло - 200 г
  • захар - 150 г
  • ванилия - 2 бр.
  • За сиропа
  • портокали - 2 бр.
  • захар - 2 ч.ч.
  • вода - 2 ч.ч.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Сложете тенджера на котлона със захарта и водата за захарния сироп за гръцката баница. Добавете сок и кора от един портокал. Варете, докато сиропът се сгъсти. Щом е готов, оставете настрани да се охлади.

В друг съд смесете малко от прясното мляко, захарта, разбъркайте. Добавете кората на другия портокал, настъргана. Бъркайте, докато захарта се разтопи и се получи нежен крем.

В купичка разбийте яйцата. Прибавете част от млякото на тънка струя, като не спирате да бъркате. Това се прави с цел изравняване на температурите.

Сложете останалото мляко да заври. Щом кипне, намалете степента на котлона до умерена. Добавите гриса, варете, докато започне леко да се сгъстява. Тогава добавете яйчената смес на тънка струя и с непрестанно бъркане.

Трябва да се получи гъст крем. Последно прибавете половината от маслото, разбъркайте, за да се разтопи. Сложете ванилиите и дръпнете тенджерата от котлона. Оставете настрани, за да изстине.

През това време разтопете другата половина от маслото.

Разпределете корите за баницата на две равни части. Пригответе си правоъгълна тава, която да бъде намазана с масло.

Сложете кора, намажете с масло, пак кора, пак масло, кора и така до изчерпване до първата половина от корите за вашата гръцка баница. Ако желаете, поръсете с пудра захар.

След това отгоре изсипете готовия крем и разпределете равномерно по цялата повърхност.

Продължете с нареждане на втората половина от корите в същата последователност с маслото. Намажете последната кора с него.

Когато сте готови, направете разрези в желаната от вас форма. Сложете баницата да се пече в предварително затоплена фурна на 200 градуса за около половин час или до придобиване на златист загар.

Когато гръцкият сладкиш е готов, докато е топъл го залейте със студения сироп.

Оставете да изстине, а после сложете автентичната гръцка баница Галактобуреко в хладилник за 12 часа преди да консумирате.

Рейтинг

4
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка: