Начин на приготвяне
Тиквичките се измиват, остъргват се, измиват се отново и се нарязват на по–дебели кръгли парчета – около 1 см, за да станат по–сочни, а се спестява и време при пърженето.
Посоляват се, разбъркват се, за да се осолят всички парчета, и се държат най–малко 30 мин. наклонени, за да се отцедят.
Пържат се в силно сгорещено олио, като всяко парче предварително се овалва на брашно.
Щом се зачервят, обръщат.
Ако огънят е много силен, той се намалява. Когато олиото намалее така, че тиквичките започват да се пържат на сухо, веднага се долива още, без съдът да се сваля от огъня.
Поднасяме нашите пържени тиквички със смес от кисело мляко и чесън, която се приготвя по следния начин: Чесънът се счуква и се смесва с киселото мляко, щипка сол и копър.
Бърка се, докато стане на каша. Киселото мляко може да се замени с оцет.