Начин на приготвяне
Картофите и морковите се обелват, нарязват се на едро и се варят в малко количество подсолена вода с добавка на 1 супена лъжица растително масло до омекване (без да се разваряват).
Отделно в подсолена вода се сваряват макароните.
Главите лук, нарязани на ситно, се задушават 5 – 6 мин. в останалото растително масло с щипка сол без добавка на вода.
Всички съставки (без макароните) се смилат през месомелачка. Към сместа се прибавят яйцето, надробеното сирене, макароните, маслото, сол и черен пиперка вкус.
Сместа се изсипва с намазана с мазнина и посипана с галета форма, наръсва се отгоре с галета и се пече до зачервяване.
Поднася се със салата според сезона и сос.
Сосът се приготвя така: Прави се светла запръжка от 1 супена лъжица масло и 1 супена лъжица брашно, която се разрежда с охладения бульон от картофите.
Течността се кипва прибавят се 1 супена лъжица доматено пюре и ½ винена чаша ароматно вино, подправя се на вкус със сол черен пипер и се поднася към ястието в сосиера.