Edin.bg»Рецепти»Паста»Макарони на фурна»Макарони на фурна със зеленчуков сос

Макарони на фурна със зеленчуков сос

Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
60 мин.
Порции
4

Необходими продукти

  • картофи - 4 - 5 бр.
  • макарони - 400 г
  • лук - 2 глави
  • моркови - 2 бр.
  • сирене - 2 с.л.
  • яйца - 1 бр.
  • краве масло - 40 г
  • масло - 2 с.л.
  • галета - 2 с.л.
  • сол
  • черен пипер
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Картофите и морковите се обелват, нарязват се на едро и се варят в малко количество подсолена вода с добавка на 1 супена лъжица растително масло до омекване (без да се разваряват).

Отделно в подсолена вода се сваряват макароните.

Главите лук, нарязани на ситно, се задушават 5 – 6 мин. в останалото растително масло с щипка сол без добавка на вода.

Всички съставки (без макароните) се смилат през месомелачка. Към сместа се прибавят яйцето, надробеното сирене, макароните, маслото, сол и черен пиперка вкус.

Сместа се изсипва с намазана с мазнина и посипана с галета форма, наръсва се отгоре с галета и се пече до зачервяване.

Поднася се със салата според сезона и сос.

Сосът се приготвя така: Прави се светла запръжка от 1 супена лъжица масло и 1 супена лъжица брашно, която се разрежда с охладения бульон от картофите.

Течността се кипва прибавят се 1 супена лъжица доматено пюре и ½ винена чаша ароматно вино, подправя се на вкус със сол черен пипер и се поднася към ястието в сосиера.

Рейтинг

4
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка: