Edin.bg»Статии»За Дома»Каква вътрешна мазилка да избера?

Каква вътрешна мазилка да избера?

Каква вътрешна мазилка да избера?

Мазилките се поделят основно на два вида – вътрешни и външни. Външните служат за покриване на фасади и външни участъци на различни типове сгради за защита от атмосферни условия и похабяване на стените. Вътрешните мазилки имат предимно декоративен ефект, като те се прилагат по вътрешни стени в сградите.

Вътрешните мазилки могат да се нанасят върху различни стени в помещенията на сградите. Те са подходящи за нанасяне върху коридори, фоайета, всекидневни помещения, кухни и др. Основното им свойство е да завършат реновацията на стените, като ги направят по-гладки и блестящи.

Ето какви са основните видове вътрешни мазилки и кои да изберете за своя дом:

Венецианска мазилка

Тази вътрешна мазилка има забележителен декоративен ефект и е сред най-популярните видове вътрешни мазилки. Тя се смята за луксозен вариант, който съответно повишава бюджета, необходим за реновиране на стените. Мазилката се прави от фино смлян мраморен прах, който се смесва с маслени и водни бои. Венецианската мазилка е подходяща за поставяне на акцент в декора.

Обикновена вътрешна мазилка

Каква вътрешна мазилка да избера?

Традиционната вътрешна мазилка е конвенционален метод за придаване на гладък съвършен вид на вътрешните стени. Тази мазилка с изработва от пясък и вар, като се нанася в няколко слоя върху стената. След изсъхване, мазилката осигурява издръжливост и здравина на стените. Тя е особено подходяща за нанасяне върху стени в помещенията, които не са особено видими. Традиционната мазилка е достъпен и рационален вариант за покриване на вътрешните стени.

Гипсокартон

Той е другата често избирана опция за покриване на стените в жилищата. Панелите от гипсокартон са лесни за монтиране и не изискват предварително натрупан опит. Той може да се изрязва в различни форми, с което да повиши естетиката на пространството. Недостатъкът е, че гипсокартонът не притежава същата издръжливост като традиционната мазилка. Той лесно може да бъде повреден, затова е важно да се поставя на места, които не са изложени на влага. Гипсокартонът е подходящ вариант за поставяне върху стени във всекидневната или кухнята, за да се постави акцент чрез атрактивни форми.

Структурни мазилки

Каква вътрешна мазилка да избера?
Снимка: pixabay.com

Тези вътрешни мазилки представляват хетерогенна гранулирана смес, състояща се от гранули, дърво и малки тъкани. Свързващото звено между тях е варово-циментовата смес или латекс. Тя е подходяща за нанасяне върху всякакви повърхности. Традиционното й приложение е върху бани, тавани или коридори.

Вижте още:

- Какво е силиконовата мазилка;

- Как се прави шпакловка;

- Защо се пукат плочките в банята;

- Как се прави дренаж на къща;

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest