Edin.bg»Статии»За Дома»Пералня с пара - предимства и недостатъци

Пералня с пара - предимства и недостатъци

Пералня с пара - предимства и недостатъци

Пералните машини с функция за пране с пара печелят все повече и повече популярност. Ако се чудите дали да си купите такава пералня и какви ползи ще ви донесе това, прочетете редовете по-долу. Ще се опитаме да анализираме предимствата и недостатъците на пералните с функция пране с пара пред конвенционалните и ще ви помогнем да направите правилния избор.

Какъв е смисълът на прането с пара?

Основната цел на пералните с пара е дезинфекцията на дрехите. Парата с висока температура лесно прониква в тъканта, като едновременно с това унищожава бактериите и вирусите, както и неутрализира всички видове алергени. Бельото, обработено с пара в рамките на 30-40 минути, не само се изпира добре от най-сериозното замърсяване, но и придобива свежест.

Трябва да се отбележи, че не всички перални машини използват пара при пране на дрехи. Някои модели използват пара само за дезинфекция. В зависимост от модела на пералната машина, функцията за генериране на пара може да бъде четири вида:

- Програми за пране само с пара.

- По време на основния цикъл генераторът доставя пара към барабана по време на пране - това подобрява качеството на почистване.

- След основния цикъл - този вид обработка присъства в повечето модели перални - машината започва да подава пара след центрофугиране.

- Комбиниран - по време на всички цикли на пране се подава пара.

Как работи прането само с пара?

Пране с пара

Водата, падаща върху вградения нагревател, се превръща в пара, която се подава под налягане вътре в барабана. Дрехите по време на пране с пара не се намокрят, защото всъщност не влиза в контакт с вода. В същото време при редица модели перални машини барабанът не се върти по време на обработката с пара, което по никакъв начин не намалява ефективността на прането.

Предимства на пералнята с пара

- Парата с висока температура лесно прониква дълбоко във влакната на тъканта, елиминирайки неприятните миризми, гъбичките и всички видове микроорганизми. С тази обработка дезинфекцията на дрехите се извършва по-ефективно, отколкото при конвенционалното пране с вода и перилен препарат.

- Обработката с пара ви спестява много време. Това се дължи на факта, че благодарение на режима „Пране с пара“ на пералнята отнема около 40 минути, за да постигне желания ефект. Освен това нещата, изпрани по този начин, не са мокри, а само леко влажни. За пълно изсъхване е достатъчно да окачите прането за няколко часа при стайна температура.

- Парата може да пере не само обикновено пране, но и връхни дрехи. Палто, зимно яке, сако, жилетка - всичко това вече не трябва да носите на химическо чистене.

- Забравете за ръчното пране на деликатни дрехи. Разбира се, в конвенционалната пералня, като правило, има деликатна програма за тях, но всички знаем колко деликатна е тя. В случай на пране с пара не е нужно да се притеснявате, че ще съсипете копринени или вълнени дрехи. Редица устройства могат да ви зарадват с режима "Дамско бельо", при който нещата се обработват с пара с ниска температура. Такава пара не може да повреди влакната на тъканта.

- Пералнята с пара, за разлика от конвенционалната, не мачка дрехите. Разбира се, ако прането се извършва изключително с пара. Обикновеното пране с вода във всички случаи ще доведе до намачкване след центрофугиране.

- Пералня с функция "Пара" ще ви спести пари. Консумира наполовина по-малко електроенергия в сравнение с обикновената и три до четири пъти по-малко вода. Струва си да се отбележи, че прането с пара не се нуждае от подкрепата на химията. Праховете за пране, омекотителите и изплаквателите могат да бъдат натикани в най-отдалечения ъгъл.

Пране

- Нивото на шум и вибрации по време на обработка с пара е няколко пъти по-ниско, отколкото при обикновена пералня.

Недостатъци на пералнята с пара

Този тип перални машини са по-скъпи от конвенционалните устройства с подобни характеристики. Трябва да се отбележи обаче, че разликата в цените между конвенционалната и парната пералня има тенденция да намалява.

Обработката с пара ограничава теглото на товара. Обикновено то е 20-30% от максимално допустимото за устройството. Например, при модели с натоварване до 7-8 кг, натоварването за пране с пара е около 1, 5-2, 5 кг.

За кого е подходяща пералнята с пара?

Пералня с режим на пране с пара ще бъде оценена от родители на малки деца, хора с чувствителна кожа и страдащи от алергии. Тези устройства, за разлика от конвенционалните перални машини, не натрупват мръсотия в отворите на барабана, котлен камък и други вътрешни елементи. Всеки път, когато използвате обработка с пара, не само прането се дезинфекцира, но и вътрешните части на пералнята.

Вижте още:

- Почистване на пералнята от бактерии;

- Защо пералнята не пълни;

- Правилният избор на пералня със сушилня;

- Кои грешки развалят пералнята.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest