Edin.bg»Статии»Здраве и Красота»Ползи и употреба на Шилажит (Мумийо)

Ползи и употреба на Шилажит (Мумийо)

ползи и употреба на Шилажит

Мумийо е истинско природно чудо. С това название се означава скалната смола, извлечена от най-трудно проходимите места на Алтайските скали. Тя е мощно и абсолютно безопасно природен чудо, в чийто състав се откриват над 85 минерала и микроелемента.

Това е силно лечебно средство, използвано повече от три хиляди години в народната медицина на Индия, Тибет, Монголия и Средна Азия. В наши дни намира успешно приложение и в традиционната ни медицина.

Мумийото има различни наименования, между тях шилажит, скална сълза, асил и чао тун. А в тибетската медицина е известно под името браг-шун. Браг се превежда като скала и шун като разтопен и буквално означава разтопена скала.

В източната медицина мумийо е сок от петте елемента на материята. Бранг-шун е описван като твърдо и тежко вещество, което има характерен вкус и мирис, разтваря се във вода, но не оставя утайка.

Различават се 5 вида мумийо: златно, сребърно, медено, желязно и оловно. Тази класификация идва от гледна точка на външния вид на природното творение.

Учените в наши дни се опитват да разгадаят произхода на мумийо. Едното от предположенията е, че е продукт на диви скални пчели, които се казват мумийо асил. Други мислят, че е геологичен вид смола, която се появява в пукнатините на скалите.

Съвременният добив на истинското мумийо се прави в дълбоките пещери, на 800 до 3000 м височина. Можем само да гадаем какъв е Произходът на това уникално по своята същност вещество е наистина загадка, но лековитите му свойства са напълно реални.

Химически състав на мумийо

Мумийо е изключително сложно вещество, съставено от органични и неорганични елементи. Представлява уникална комбинация, в която участват много елементи като растителните екстракти, минералите, аминокиселините, стероидите, терпиниодите, фосфолипидите и полифенолите.

ползи и употреба на мумийо

Мумийо съдържа елементи като: калия, натрия, магнезия, желязото, цинка, медта, йода, мангана, селена, фосфора, кобалта, никела, хрома, органичните киселини като аспаргиновата киселина, глицина, лизина, фенилаланина, серина, тирозина, валина, глутамина, теремина; хуминовата и фулвиновата киселина. съдържа и витамините В комплекс, А, В, С и Р, есенциалните мастни киселини, силициевия диоксид, сярата, пептидите и други.

Лечебни свойства и употреба на мумийо

Мумийо отдавна се използва в азиатската и руската традиционна медицина. Цени се заради високото му имуномодулиращо, антисептично и противовъзпалително действие, което позволява успешно да се използва за превенция и лечение на различни заболявания.

За разлика от антибиотиците, мумийо действа на широк спектър проблеми, без да предизвиква алергии или токсични увреждания. Подпомага регенерацията на нервните тъкани, сърдечните мускули и е много полезно при болни от рак, лекувани с химиотерапия. Повишава детоксикацията на черния дроб се препоръчва при високи нива на замърсяване на околната среда.

От древни времена се знае, че мумийо подобрява регенеративните процеси в различни тъкани и органи и се използва като противовъзпалителен и антитоксичен агент, както и като средство за успокояване на болката и за общо тонизиране.

Мумио притежава и свойството да предотвратява натрупването на течности в тъканите и поява на отоци.

То е чудесен антидепресант, без странични действия.

Препоръчва се при дехидратация, мускулна умора и спазми, спортна дейност и травми, респираторни заболявания, храносмилателни проблеми, за регулиране функциите на кръвоносната, отделителната и половата система. Мумийо е лек за всякакви болести с природен произход.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest