edin.bg»Статии»Как да»Как да отпушим канал

Как да отпушим канал

Как да отпушим канал

Водата в мивката трудно се оттича, а докато се къпете се събира локва вода в краката ви? Повече от явно е, че каналът е запушен.

Всеки човек рано или късно се сблъсква със запушен канал и е готов на всичко, за да се справи с образувалия се проблем, преди да се обърне към професионална помощ.

Непременно трябва да разрешите този проблем, но понякога нито отпушвалката помага, нито препаратите за отпушване.

В тази статия сме ви подготвили някои лесни методи за отпушване на канала, за да предотвратите евентуални по-сериозни последствия като спукването на тръба например.

Вряща вода в канала

Това е може би най-лесният, но определено ефикасен начин да отпушите канала. Единственото нещо, което трябва да направите, е да сварите колкото можете повече вода в микровълновата или на котлона. Изсипвайте водата периодично на няколко етапа, за да може водата да си свърши работата и да разгради, каквото е необходимо в канала.

Сода за хляб и оцет за отпушване на канала

Как да отпушим канал

Този метод също е изключително ефикасен и бюджетен. Смесете една трета чаша сода с една трета чаша оцет. Имайте предвид, че сместа ще шупне веднага, затова трябва бързо да я изсипете в канала. Оставете да престои няколко часа или по възможност цяла нощ и чак след това пуснете водата. Сместа ще разгради остатъците от храна и косми в канала и ще спомогне за нормалното оттичане на водата. Друг вариант е да изсипете направо содата в канала и да го залеете с оцет. Действието на сместа ще бъде същото, но отново трябва да изчакате да подейства.

Сода за хляб и сол за отпушване на канал

Както содата за хляб, така и солта имат разграждащо действие, защото ще образуват химична реакция, която ще разтвори отпадъците. Смесете половин чаша сода за хляб с половин чаша готварска сол. Изсипете ги в канала и изчакайте около десетина-двадесет минути да престои. След това отмийте с гореща вода.

Препарат за миене на съдове за отпушване на канал

За този метод ще ви бъде нужда отпушвалка. Излейте една четвърт чаша препарат за миене на съдове в канала, а след това залейте с вряла вода. Сапунената вода спомага за разграждането на отпадъците. Вземете и използвайте отпушвалката, а ако тя не свърши работа, е възможно да се наложи да използвате гумени ръкавици.

Почистване с Кока кола на канала

Може би ще ви се стои странно, но тази така обичана газирана напитка може да отпуши канала ви. Изсипете един литър Кока кола в канала и оставете да подейства за цяла нощ. На сутринта залейте с вряла вода и веднага ще видите невероятните резултати. Освен че ще отпуша канала, Кока колата ще изчисти мивката до съвършенство.

В повечето случаи тези методи вършат ефикасна работа като отпушват канала и го пречистват от остатъчни отпадъци. Ако обаче ситуацията е по-сложна и гореописаните съвети не помогнат се обърнете към специалист, който със сигурност ще поправи проблема.

Вижте още:

- Как да почистим стари и засъхнали петна;

- Как се почистват фугите на плочки;

- Как да поддържаме къщата чиста с минимални усилия.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest