edin.bg»Статии»Как да»Как да изберем дограма?

Как да изберем дограма?

избор на дограма
Снимка: pixabay.com

На фона на огромното богатство от видове дограми и стъклопакети, човек наистина изпада в трудност, когато настъпи моментът за смяна на собствената му дограма. Дали да е дървена, алуминиева или ПВЦ, колко камерна да е дограмата, какъв вид да са стъклопакетите, какъв да е обковът на прозорците и вратите и не на последно място какъв цвят да е всичко. Защото изобщо не е задължително да се придържате към традиционното бяло или пък дървесно.

Добре, ясно е, чепо отношение на дограмата няма как да седнете да хвърляте бобови зърна, гадаейки кой е най-добрият избор за вас. Ето защо тук ще ви подхвърлим идеи върху какво да помислите преди да се свържете с избраната от вас фирма за поставяне на дограма.

Във времето се е доказало, че ПВЦ дограмата е по-добра в сравнение с дървената и алуминиевата, защото кондензира влага много по-малко в сравнение с алуминиевата и се поддържа много по-лесно в сравнение с дървената. Тъй като идеята на всички съвременни дограми е да запазва топлината в дома ви, вероятно все някога ще ви се случи да се сблъскате с явлението конденз по дограмата, ако не проветрявате помещенията, които обитавате.

За какво служат камерите на дограмата? За топло- и шумоизолация на прозорците, като за най-добри се сочат 5 и 6- камерните профили, които съответно са и доста по-скъпи. Вероятно поради тази причина у нас най-разпространен е 4- камерния профил, като за офиси се предпочита дори 3- камерния.

Макар да се говори общо за дограма, е важно да вземете предвид, че тя обикновено заема само 10-20 % от целия прозорец, а останалото се полага на стъклопакетите. Т. е не е важно само каква дограма избирате, но какви стъклопакети ще желаете. И тук не е момента да се „скъпите“ защото подобна инвестиция съвсем безусловно може да бъде наречена „дългосрочна“. Тя не просто ще ви осигури така желания от вас комфорт на живот, но и ще се погрижи за намаляване на разходите по отопление на жилището. На фона на вечно покачващите се цени за отопление това не е никак малко.

Когато говорим за стъклопакети, трябва да се спрете на такива, произведени от нискоемисийно стъкло, както и да вземете предвид изложението на жилището си. Ако сте с южно изложение избирайте слънцезащитни стъкла или мултифункционален стъклопакет. Така лятното слънце няма да ви мори, а през студените месеци ще успеете да задържате топлината в дома си.

как се избира дограма

При северно изложение е добре да се спрете на К-стъкло, което от една страна има пропускливост на слънчевите лъчи, но същевременно отразява топлината. Именно добрата топлоизолация, която можете да постигнете със смяната на дограмата и съответно стъклопакетите трябва да е водеща за вас.

Никак не е за подценяване и шумоизолацията, защото ако живеете в центъра или в друг оживен квартал надали бихте желали непрекъснато да чувате клаксони, спирачки или пък нестихващата хорска глъч. Тогава заложете на триплекс.

Начинът на отваряне на прозорците също е много важен, като е препоръчително поне един от прозорците в редицата да е с двоен механизъм, т. е. да се отваря както настрани, така и нагоре. Казано по-професионално- да изберете механизъм с двуосово отваряне.

Неотваряемите прозорци като цяло са много по-евтини, но не забравяйте, че най-малкото ще ви се наложи и да ги миете. Преценете добре какво точно желаете, защото макар и да може на по-късен етап да се постави механизъм с двуосово отваряне, това ще бъде допълнителна инвестиция.

Не на последно място бихме ви посъветвали да избирате дограма пролетния или есенния сезон за смяна на дограмата, защото тогава няма екстремна промяна на температурите и ще избегнете риска от разширяване или свиване на дограмата. Доверете се на фирма, която се е доказала във времето и никога не избирайте най-евтиния вариант на дограма и стъклопакети. Ще съжалявате!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest