edin.bg»Статии»Как да»Как да загърбим миналото

Как да загърбим миналото

Загърбване на миналото

Лошите спомени от миналото усложняват живота в настоящето. Ако ви е трудно да продължите напред след нещо, което ви се е случило, за да започнете да се възстановявате, трябва да приемете, че миналото ви е направило човека, който сте днес, и да се опитате да се отърсите от него. Да загърбим миналото, понякога е нелека задача. За да ви е по-лесно, предлагаме да следвате няколко стъпки.

Разберете как травмата е повлияла на мозъка ви

Травматични или особено силни впечатления могат да повлияят на биохимията на нервната система. С течение на времето може дори да засегне структурата на мозъка. Ако смятате, че просто трябва да го „избиете от главата си“, напомнете си, че реалността е много по-сложна. Травматичните събития всъщност могат да променят начина, по който работи мозъкът ви. И ще отнеме много време, за да преодолеете това, така че си дайте малко снизхождение и се опитайте да останете търпеливи.

Признайте проблемите от миналото си

Приемете, че не можете да промените случилото се, но можете да промените начина, по който се чувствате за него. Неразрешените преживявания понякога имат дългосрочни психологически и физиологични последици. В такива случаи е много важно да осъзнаете как вашето минало е повлияло на настоящия ви мироглед или навици.

Важна първа стъпка е повече да не се опитвате да се преструвате, че минали събития не са ви засегнали по никакъв начин. Не можете да преодолеете миналото, докато не се примирите с него. Ако се случи нещо, което ви напомня за травматично събитие или провокира силна емоционална реакция, опитайте се спокойно да признаете, че това е вярно. На този етап трябва да се опитате да простите на тези, които може да са ви наранили. Позволете си да изпитате всички емоции от миналото си. И след това се опитайте да се освободите от тези чувства.

Не потискайте емоциите си

Как да загърбим миналото

Ако попаднете в ситуация, която провокира силни емоции, свързани с миналото, не се опитвайте да ги потискате. Вместо това кажете, че трябва да заминете за известно време и да се отделите от компанията. Преди да се върнете, дайте си няколко минути, за да помислите за миналото и как то ви засяга.

Осигурете си подкрепа от близки хора

Отпечатъкът от минали травми може да бъде особено силен, ако нямате силна социална мрежа за подкрепа. Неразрешените преживявания от миналото могат да ви попречат да изградите силни взаимоотношения с близките си. Все пак, опитайте се да намерите приятели, с които можете да споделите своите терзания. Така ще ви е по-лесно да преодолеете житейските препятствия.

Опитайте медитация или йога

Има няколко дейности (така наречените практики на физическо въплъщение), които ще ви помогнат да намерите хармония с миналото. Например, медитацията и йогата помагат за развитието на лични техники за справяне. Тези дейности ви помагат да станете по-чувствителни към това как емоциите влияят на различни части на тялото ви. Йога се учи най-добре под ръководството на професионален инструктор. А медитацията е техника, която може лесно да се практикува у дома. Тези практики ще ви дадат психологическо време и пространство, за да извадите наяве специфичните емоции, свързани с минали спомени. Благодарение на това ще можете да проследите как това е повлияло на вашето поведение и мироглед и да работите върху това.

Водете си дневник

Как да загърбим миналото

Опишете ежедневните събития или пишете за миналото си. Това е чудесен начин да се справите с трудни емоции. За да започнете, просто избройте събитията, които са ви се случили през деня. Дори не е нужно да правите презентацията си последователна или подредена. Опитайте се да не мислите твърде много какво да напишете. Отворете ума си и пишете, каквото ви хрумне. Това ще ви помогне да свикнете с процеса на водене на дневник. Всеки ден трябва да ви става по-лесно да пишете, тъй като ще започне да се превръща в навик. На този етап можете да започнете да записвате спомените от миналото, които ви хрумват, докато попълвате дневника. Концентрирайте се върху мислите и чувствата си. Като пишете за разстройващи минали събития в дневника си, можете да се примирите с тях и да отслабите позицията им в ежедневието си.

Прекарвайте време с нови хора

Ако имате неразрешени проблеми от миналото, може да почувствате, че никога повече няма да можете да се доверите на хората. Това може да затрудни изграждането на здрави взаимоотношения. Въпреки това силната система за социална подкрепа може да бъде единственият най-важен фактор за възстановяване от разрушително преживяване. Много е важно да се чувствате подкрепени от другите и да не се страхувате от тях, така че не бързайте в началото. Например просто изпийте кафе с нов познат.

Доброволчеството също може да бъде чудесен начин да се почувствате комфортно с хората. Може дори да започнете да се чувствате по-добре относно уязвимостта си, когато видите как другите хора носят бремето на собствените си слабости.

Потърсете професионална помощ

Как да забравя миналото

Ако внезапно се почувствате прегоряли или напълно безпомощни, помислете за помощ от специалист. Ако това, с което се опитвате да се справите, не ви напуска, или ситуацията не се е подобрила, откакто сте предприели стъпките по-горе, говорете с психолог или терапевт. Понякога опитът от миналото е толкова изтощителен, че е просто необходимо да се потърси помощ от човек, който вече е помогнал на хората да се справят с подобни проблеми.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest