Edin.bg»Колко вода трябва да пием на ден?

Колко вода трябва да пием на ден?

Колко вода трябва да пием на ден?

Без вода живот на земята нямаше да съществува. С нейната мощ тя издълбава своя път и минава през всичко. Тя е движеща сила и ние бихме били истински късметлии, ако можем да ѝ подражаваме, когато става дума за предизвикателствата, които животът ни поднася.

Ние ежедневно се „зареждаме“ с вода и я използваме за всякакви цели - не само за утоляване на жаждата ни. Използваме я за всякакви дейности - от поливане на растенията, до измиване на мръсотията. Никога не благодарим на водата, въпреки че тя ни дава всичко и най-вече се грижи за нашето здраве. Или както гласи една латинска сентенция In vino veritas, in aqua sanitas, което в превод е: Във виното е истината, във водата е здравето.

Когато става въпрос за здраве знаем добре, че човек трябва да пие ежедневно вода. Но:

Колко трябва да е количеството вода дневно

Един 100 килограмов човек би следвало да приема повече вода, отколкото този, който е на половината от теглото му. Тук ще разгледаме колко вода би трябвало да приема всеки човек спрямо килограмите и възрастта му, като ще добавим и в кои случаи трябва да пиете повече вода, отколкото е обозначено количеството ѝ от специалистите.

Оптималният вариант за прием на вода при млади хора на възраст от 16 до 30 години е 35-40 мл/кг; за зрели хора на възраст 31-54 год е 30-35 мл /кг; за хората в по-напреднала възраст от 55 до 65 години е 30 мл/кг, а за онези, които са над 65 години, е 25 мл/кг.

Друг начин да изчислите колко вода трябва да приемате, е като спазвате схемата да пиете по 1 мл вода за всяка калория, която консумирате. Но както се досещате сами, този метод трудно би се съблюдавал. Пийте вода винаги когато имате нужда от нея - след тренировки, когато ви е горещо и се потите и във всички други случаи, в които усещате жажда.

Вода на ден?

Вероятно най-лесният начин да проследите дали пиете достатъчно вода, е като следите цвета на урината си. Ако тя е светла и бистра, значи приемате достатъчно количество вода на ден. В момента, в който цветът ѝ стане тъмен, вероятността тялото да е дехидратирано е много голяма. Не забравяйте само, че има и много лекарства и храни, които способстват потъмняването на урината.

В заключение ще добавим и че без вода тялото ви не би функционирало правилно. Тя отговаря не само за утоляване на жаждата ви, но способства и за транспортирането и усвояването на хранителните вещества в организма ви, регулира телесната ви температура, подпомага изграждането на тъканите ви, способства дейността на мозъка ви и т.н. Самите ни тела са съставени от около 70 % вода и е достатъчно това количество да намалее само с 2%, за да се стигне до дехидратация на организма.

Не позволявайте това да се случи, ако искате да сте здрави!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest