Edin.bg»Статии»Как да»Как да се избавиш от кошмарите и да спиш добре?

Как да се избавиш от кошмарите и да спиш добре?

Как да се избавиш от кошмарите и да спиш добре

По данни на Американската академия по медицина на съня между 50 и 85 процента от възрастните хора се оплакват от кошмари. В допълнение към безсънието или честото събуждане нощем, всичко това може да се превърне в голямо неудобство. Колкото по-сериозни са нарушенията на съня ни, толкова по-изморени се чувстваме сутрин и губим контрол над живота си.

Ето защо ви предлагаме няколко стратегии за справяне с кошмарите и подобряване на съня.

1. Намерете начин за управление на стреса си

Стресът и тревожността могат да предизвикат кошмари, така че намирането на начини за справяне с тези чувства може да бъде полезно.

Управлението на стреса включва упражняване на дълбоко дишане и внимателност, намаляване на изискванията на работното място или вкъщи, почивка и култивиране на положителни взаимоотношения.

2. Намерете своето помощно средство за сън

Чай за добър сън

Когато се събудите вечер от кошмар и тревожност, направете нещо, което ви успокоява. Например гушнете възглавница, завийте се с одеяло. Изпробвайте още чайове за добър сън с мащерка, лайка или валериана. Дишайте и издишайте дълбоко няколко пъти, концентрирайки се върху дъха. Усетете допира на завивките и им се насладете. Обикновено тези простички техники подобряват съня.

3. Потърсете причината за кошмара

Ако ви измъчват повтарящи се сънища, очевидно има причина за този нощен терор. Свържете се с психолог, който да потърси корена на проблеми ви и да ви помогне да си възвърнете душевното спокойствие. Често пъти лошите съновидения се дължат на преживявания от деня, които продължават да вълнуват ума ни. С помощта на специалист можете да си изградите устойчиви стратегии на поведение и много по-лесно да преживявате трудностите през деня.

4. Осигурете си предпоставки за спокойно спане

Спане

Най-напред се постарайте да си лягате по едно и също време. Изграждането на режим ще ви спести безсънието. Ако имате проблеми със съня избягвайте кофеиновите напитки, сладкишите с много захар, шоколада. Не преяждате преди сън, за да не ви е тежко и да спите спокойно. Не яжте солена храна от рода на пържени картофи със сиренце или любимите панирани кашкавалчета, защото може да се събудите от силна жажда. Не пийте много течности вечер преди лягане, за да не се будите то чести от позиви за уриниране. Спете в добре проветрена стая с комфортна за вас самите температура.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest