edin.bg»Статии»Здраве и Красота»Гранофурин - всички ползи и потенциални вреди

Гранофурин - всички ползи и потенциални вреди

Гранофурин - всички ползи и потенциални вреди
Масажор и четка за почистване на лице 5в1
Препоръчано за теб:
Масажор и четка за почистване на лице 5в1
22.00 лв.
Виж ››

В миналото хората често използваха едно лекарство, наречено зелено багрило или гранофурин - основно за лечение на проблеми в устната кухина и гърлото. Днес това лекарство е вече почти забравено и не може да се намери във всяка аптека.

Приготвя се само на някои места, но все повече намалява неговата известност и употреба.

Какво е гранофуринът и за какви случаи се използва?

Зелената течност има бактерицидно, противовъзпалително, антиалергично, анестетично и дори дезодориращо действие. То силно стимулира процеса на гранулирането и епителизирането на рани. Поради това има много широко приложение.

С него се лекуват локално стоматит, гингвинит, афти, всякакъв тип възпаления в устната кухина, болно гърло, рани по лигавицата на устата. Служи за дезинфектиране на рани, язвени образувания по кожата, различни изгаряния.

Много е популярно като лек при гнойна ангина при децата. Само няколко намазвания прочистват сливиците от гнойните наслагвания.

Противоболковото действие на Гранофурина го прави подходящ също при анални фисури, хемороиди и други дразнения и наранявания, за които е подходящ противовъзпалителеният, болкоуспокояващият и антисептичният ефект на лекарството.

Тази широка гама от приложения се дължи на състава на гранофурина. В него влиза салицилова киселина, която е от групата на ароматните киселини и има антисептично и противовъзпалително действие. Тя предотвратява гнилостни процеси в засегнатото място.

Друга съставка е риванолът. Той е антимикробно средство в дерматологията с антисептичен ефект.

Жълтият прах трипафлавин е дезинфекциращ и антисептичен и унищожава евентуални стептококови и стафилококови бактерии.

В състава влиза и метиленово синьо-антисептичен препарат с обезболяващ ефект и на него се дължи наситеният зелен цвят на лекарството.

За локалната анестезия се грижи бензокаинът, член на групата на локалните анестетици.

Препаратът засилва своето действие при наличие на бактерии, без да потиска останалите процеси в тъканите.

Грануфорин все още може да се намери във ветеринарните аптеки, тъй като намира приложение за някои здравословни проблеми при домашните любимци. Там се продава под името Гранулин. Концентрацията обаче е различна и при хора може да се налага разреждане на препарата.

Потенциални вреди от Гранофурин

Трябва да се има предвид някои евентуални вреди, които може да нанесе препаратът, а те засягат очите. Може да бъде противопоказен и при някои бъбречни проблеми.

Този препарат може да предизвика и алергични реакции, изразяващи се в отоци на лицето, уртикария или главоболие. Проявява се и като нервни изблици или депресивни оплаквания, както и хипотония.

Аналгетиците и някои инхибитори повишават ефекта му, а той самият намалява действието на някои антибиотици.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest