Съвети за родители, отглеждащи сами децата си

Съвети за родители, отглеждащи сами децата си

Отглеждането на дете самостоятелно може да бъде много стресиращо. Ако сте самотен родител, разберете как да се справите с трудната ситуация, намерете подкрепа и подкрепяйте себе си и детето си.

Чести предизвикателства за самотни родители

Отглеждането на деца може да бъде трудно при всякакви обстоятелства. Без партньор трудностите са още по-големи. Като самотен родител може да носите пълна отговорност за всички аспекти на ежедневната грижа за децата.

Като самотен родител може да сте изложени на по-силен обществен натиск, стрес и умора. Ако сте прекалено уморени или разсеяни, за да подкрепите емоционално детето си и последователно да го възпитавате, може да възникнат поведенчески проблеми.

Семействата с един родител също обикновено имат по-ниски доходи и по-малък достъп до здравни грижи. Работата и грижите за децата могат да бъдат трудни и финансово изолиращи. Може да се притеснявате от липсата на мъжки или женски модел за родителска роля за вашето дете.

Ето и няколко съвета, които ще ви помогнат в тази ситуация:

Покажете любовта си

Съвети за самотни родители

Не забравяйте да хвалите детето си. Осигурете му вашата безусловна любов и подкрепа. Отделяйте всеки ден време за игра, четене или просто да седите с детето си.

Създайте си рутина

Структурата - като редовно планирано хранене и лягане, помага на детето ви да знае какво да очаква. Намерете качествена подкрепяща грижа за детето си. Ако имате нужда от редовни грижи за детето, потърсете квалифицирана детегледачка, която може еи подпомогне в безопасна среда. Не разчитайте на по-голямо дете за тази цел.

Поставяйте ясни граници

Обяснете домашните правила и очаквания си на детето - като например да говори уважително, и ги изпълнявайте и вие. Работете с други педагогически фигури, за да осигурите последователна дисциплина. Помислете за преоценка на определени граници като екранното време, което давате на вашето дете, когато той или тя покаже способността да поема повече отговорност.

Не се чувствайте виновни

Не обвинявайте себе си и не натоварвайте детето си, за да компенсирате, че сте самотен родител.

Самотни родители

Грижете се и за себе си

Включете физическата активност в ежедневието си, хапвайте здравословна храна и се наспивайте. Отделете време за занимания, които обичате да правите сами или с приятели. Подарете си време само за себе си, като делегирате грижата за детето на някой друг поне няколко часа седмично.

Търсете подкрепа

Разработете график за пътуване с други родители. Присъединете се към група за подкрепа на самотни родители или потърсете социални услуги в тази насока. Обадете се на близки, приятели и съседи за помощ.

Бъди позитивни

Добре е да бъдете честни с детето си, ако изпитвате затруднения, но му напомняйте, че нещата ще се оправят. Запазете чувството си за хумор, когато се справяте с ежедневните предизвикателства.

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати