Съвети за родители, отглеждащи сами децата си

самотна майка и бебе

Възпитанието на децата не е никак лесна задача и ще се наложи да сте много изобретателни понякога, за да можете да им въздействате и да ги научите на наистина важните житейски уроци. Понякога обаче задачата може да се усложни още повече, ако отглеждате детето си сами и не знаете как да му помогнете, за да израсне уверен и щастлив човек.

В следващите редове вижте някои съвети за родители, отглеждащи сами децата си:

1. Първото и най-важното нещо е да не говорите никога лошо пред детето за другия родител, дори ако сте се разделили зле, това не бива да е достояние децата. Ако се е случило така, че другият родител не желае да взема участие във възпитанието, тогава не говорете на малчуганите ви, че той не го обича, защото така детето ще реши че е виновно за това. От друга страна подобно нещо може да е доста сериозна емоционална травма, която да остави траен белег в душата му. След време, когато пораснат вече ще можете спокойно да говорите за това, ако поискат или настояват да знаят и да им разкажете, каква е била причината за раздялата ви.

2. Колкото и да сте обидени на бившия ви мъж (жена), то това не е повод да забранявате да се виждат с детето. Така вие не отмъщавате на него, а на детето си, което също иска да общува с другия си родител и вие не бива да го замесвате в тази студена война между вас.

3. Опитайте се да се разберете помежду си и да се договорите с бившия ви партньор относно кой кога ще вижда дете, къде ще прекарва лятната ваканция и така нататък. По-добре е в началото да обсъдите тези неща, а не да останат неизяснени и това да окаже негативно въздействие на детето ви, защото ще го дърпате като играчка в двете страни.

4. По-често жените са самотни родители и отглеждат сами децата си. Ако не сте успели да се договорите с таткото и той не иска да взема никакво участие във възпитанието, тогава се опитайте да включите максимално силно мъжкото присъствие във възпитателния процес. Водете го често на гости на баба и дядо, при братовчедите ви и така нататък. Заобиколете го от мъжко внимание и нека детето ви разбере, че има подкрепата им. Ако имате момченце, тогава това е още по-важно, защото децата копират личния пример, а малко или много жените са по-емоционални.

5. Намирайте достатъчно време, за да говорите с детето си за всичко, което го вълнува. Питайте го винаги как е минал денят му, има ли сложности с усвояването на материала в училище, има ли някакви проблеми или пък дали има нужда от помощ с домашните. Нека детето ви усеща обичта ви и безрезерваната ви подкрепа във всяко едно отношение. Никога не си позволявайте лукса да го игнорирате, ако иска да поговори с вас и да ви сподели нещо. Така то може да реши, че никой не се интересува от него и да се затвори в себе си.

6. Бъдете честни с детето си, защото именно това е ключът към успеха на възпитанието. Когато ви задават въпроси, старайте се да отговаряте на тях, но все пак имайки предвид, че говорите с дете.

самотни родители и съвети към тях

7. Не се срамувайте да искате помощ от роднините или близките ви. Вие не сте супер родител и никой не иска това от вас. Няма нищо срамно, а и ако детето прекарва време с вашите близки, то това ще е някакво разнообразие за него, но и ще усеща любовта на хората около него.

8. Не прекалявайте с опеката, защото така можете само да направите мечешка услуга на детето ви. Вашата роля като отговорен родител е да му помагате и да го учите да се справя със сложностите, за да може да израсне уверена и самостоятелна личност, която знае как да постига целите си, въпреки множеството препятствия по пътя си.

9. Не бива да купувате любовта на децата си със скъпи подаръци. Важно е да ги научите на това, че с парите не могат да си купят истински важните и ценни неща в живота - приятели, семейство, любов, уважение. Това няма да ги направи щастливи личности, защото най-важното за тях е любовта и грижата ви. По-добре вместо да работите по 15 часа на ден, започнете да им отделяте малко повече време. Разходете се в парка, съберете някой пъзел двамата или просто си пуснете детски филм.

10. Включвайте ги в домашните задължения и не правете всичко вместо тях. Това е най-прекия път да израснат самостоятелни личности и да ги научите на така важната в живота самодисциплина.

Днес за съжаление статистиката сочи, че все повече бракове се разпадат. Това обаче не значи, че трябва да се отчайвате и да започнете да угаждате на всички капризи на децата ви. Старайте се да ги възпитавате като отговорни личности, а тези ценни съвети ще ви помогнат да се реализирате като наистина успешни родители, дори ако отглеждате сами децата си.

Рейтинг

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати