Съвети за родители: Започване на първи клас

Съвети за родители: Започване на първи клас

Родителите винаги се тревожат за детето си, когато ще започва първи клас и това дали ще успява да се справя с материала или дали ще се адаптира в новата среда. Това е напълно нормално притеснение и няма как да не се тревожите за тези, но и куп други неща. Важно е обаче да не се паникьосвате, за да не предадете това притеснение и на децата ви, които и без това се чувстват малко или много стресирани.

Съвети за родители - започване на първи клас

1. Започването на първи клас е важен етап в живота на всяко дете. Старайте се да ги подкрепяте и да им вдъхвате кураж. Обяснете им, че няма нищо страшно и ако имат трудности, то вие винаги ще сте до тях и ще им помагате. Запомнете обаче и че не бива да решавате всички проблеми за тях, защото вашата задача е да им помогнете да се адаптират в новата среда, а не да им направите мечешка услуга и те да израснат несамостоятелни и неуверени в способностите си личности.

2. Още преди началото на учебната година, започнете да учите детето си, че е важно да има определен график и не само за да се наспива, но за да може да му остава време за свободните занимания. Дори и преди да сте му давали да си легне по-късно, то сега вече е важно да го приучите, че най-късно в 9 вече трябва да си е в леглото, за да може да се наспи и да има сили за новия ден.

3. Ако преди началото на учебната година детето не е посещавало някакви допълнителни занимания, то сега точно не бива да го записвате и да го стресирате допълнително. Не е добра идея да се налага да се адаптира в две нови за него среди, защото това е излишен стрес за детския организъм. След време, когато видите че всичко е наред, тогава можете вече да го запишете на уроци по рисуване или танци, но не и точно преди началото на учебната година.

4. Винаги се съобразявайте с интересите на детето ви и не го мъчете да прави нещо насила. Разбира се, че това не значи това че не трябва да учи някои предмет, ако му е сложно, но всеки има различни способности и може би неговата сила е друга. Опитайте се да навакса и да разбира учебния материал, но и се опитайте да видите, какви са способностите на детето ви. Никога не правете грешката да се стараете да реализирате вашите несбъднали се мечти и цели през децата ви.

5. Бъдете лоялни и всеотдайни, защото с викове и истерии вие не само давате лош пример на децата си как трябва да реагират на стресови ситуации, но и това няма да им помогне по никакъв начин да усвояват по-лесно учебния материал. Дори и да не получат отлична оценка, това не е повод за скандал. Вместо това седнете с детето си и в игрова форма се опитайте да поговорите с него, защото може би другите деца ги обиждат и това е причината, поради което то не успява да усвоява материала.

6. Важно е да формирате адекватна самооценка на малчуганите си от най-ранна възраст. Помнете и това, че техния основен ориентир в детска възраст е именно вашето мнение. Не си позволявайте никога да ги обиждате, че не са умни и не могат да свършат дадена задача. Така не само, че можете да намалите самооценката им, но и може да нанесете психологическа травма в съзнанието им за цял живот. Подкрепяйте ги и има помагайте да се адаптират, но и да разбират материала по-лесно.

Съвети за родители и първокласници

7. Помнете и че до 7-8 годишна възраст е нормално децата да лъжат понякога, но именно сега е времето да им покажете, че това не е добра постъпка и да си поговорите с тях. Емоционалната интелигентност е изключително важен етап в развитието и вие сте човека, който трябва да ги научи на това, а не да разчитате, че в училище ще ги учат, но и ще ги възпитават.

8. Основите на учебния процес е важно да се поставя още 1-2 години преди началото на първи клас. Разбира се, че никой не говори за това да ги измъчвате и да ги карате да учат материала едва ли не за трети клас на 5 години. Просто можете да започнете с изучаването на числата или пък азбуката, както и с преразказването на кратките приказки например. Така ще им е много по-лесно, когато започнат първи клас и вече се налага всеки ден да учат.

9. Не правете компромиси с графика на децата ви и не им давайте да си лягат по-късно в петък или събота, както и по време на ваканциите. Така организмът им ще изпитват огромен стрес от постоянната смяна на графика и това ще окаже негативно влияние на успеваемостта им.

10. Събуждайте детето си с целувка и усмивка, защото началото на деня може да ни зареди както с положителни емоции, така и с негативни. Ако винаги бързате за училище и викате на детето ви, че се бави и ще се закъснеете заради него заради него, тогава не очаквайте то да ходи с желание. Будете го поне един час преди началото на училището, за да можете да имате достатъчно време да се събуди, да закуси и да отидете спокойно до училище.

Адаптацията при всички деца продължава различно време, но във всеки един случай е важно именно вие да сте им опора и да ги подкрепяте. Най-ясният признак, че се движите в правилна посока, е фактът, че детето ви се прибира щастливо и жизнерадостно. Винаги го питайте как е минал денят му и какво ново е научил. И запомнете, че с правилната нагласа и вашата подкрепа, детето ще ходи с желание на училище и лесно ще може да усвоява материала.

Рейтинг

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати