edin.bg»Статии»За Семейството»Домашен любимец и бебе - мисия възможна

Домашен любимец и бебе - мисия възможна

домашен любимец и бебе

Независимо дали имате куче, котка, рибка или папагал, не е нужно да го изхвърляте на улицата, след като разберете, че очаквате дете. Много хора се притесняват от факта, че трябва да отглеждат новородено и домашен любимец, не толкова заради грижите, които трябва да полагат, а заради възможностите от по-сериозни проблеми.

Повечето животни никога не биха наранили бебе нарочно. Но ако все пак се притеснявате, не оставяйте детето и животното сами. Отглеждането на дете и животно в един дом е мисия възможна, и дори би било много забавно.

В следващата статия ще ви помогнем да се приготвите да отглеждате бебе и домашно животно.

Подгответе животното за новия член на семейството

Когато разберете, че очаквате дете, е нормално да имате смесени чувства. А, ако имате домашно животно, сигурно ще се разтревожите как вашият малък приятел ще се справи с бебето.

За щастие, с малко подготовка, можете да помогнете дори на най-разглезената котка или куче да премине плавно от живот без бебета до такъв, в който ще има много плач и суета около новороденото.

Бременността е време да разберете, че животът ви ще се промени и повечето собственици на домашни любимци вече не могат да отделят толкова време на домашния си любимец, понеже трябва да се грижат за дете”, твърди акушерката от Университета във Вашингтон Вики Мендирата.

Проучване на близо 600 собственици на кучета и котки, потвърждава това, което повечето хора смятат за истина: Собствениците на домашни любимци, които имат деца, прекарват по-малко време с домашните си любимци.

Ръководителят на изследването д-р Дейвид Блоуин твърди: „Много собственици вече имат по-малко време и пари да отделят за своя домашен любимец. Но се доказа, че се променя и емоционалната връзка”.

Така че трябва да подготвите животното. Започнете преди бебето да се е появило:

Учените твърдят, че животните усещат суетата в дома: започва подготовката на детската стая, купуват се нови принадлежности и прочее. А това може да е стресиращо за животното. Котките реагират като се крият или пръскат урина.

малко дете и куче

Уверете се, че имат неограничен достъп до тоалетната си, до храна и вода, както и до любимите им места за почивка. За кучетата може да е полезно да пуснете записи на бебешки шумове и да ги запознаете с бебешка миризма, например, от лосиони и т.н.

Изобщо помогнете на домашното животно да свикне с идеята, че се задава нов член на семейството. Ако промяната настъпи внезапно, това ще е много стресиращо за животното. Дайте възможност на кучето/котката да подуши детската стая, докато сте още бременни, ако смятате да му позволявате да влиза там в бъдеще.

За да свикне животното, че няма да бъде центъра на вниманието от тук нататък, променете рутината му. Оставете го да се „забавлява” само през деня, с любимата му играчка и на удобно за него място.

Когато бебето се роди, трябва да запознаете кучето/котката с новия член на семейството. Изпратете още от болницата дрешка или одеяло у дома, за да им време животното да свикне с аромата на бебето.

Когато си влезете у дома за първи път с бебето, дайте детето на някой друг за малко и поздравете домашния любимец спокойно. Може да оставите животното да се доближи до бебето, за да го подуши. Ако нещата не вървят на добре, изгонете кучето/котката от стаята, докато се успокои.

Важно: ако преди сте позволявали на животното да се качва на дивана, не му го забранявайте след като се появи бебето. Не предпазвайте детето светкавично, когато видите домашния си любимец да го приближава. Дайте им възможност да се опознаят.

Наглеждайте животното, докато е край детето

Животните са непредсказуеми, а бебетата правят резки движения, които могат да предизвикат някаква защитна реакция у животното. Затова не ги оставяйте сами в една стая без надзор.

Когато детето се научи да ходи или пълзи, не му давайте да се приближава до животното, купичките му за храна или тоалетната.

Животът с бебе и животно може да бъде голям купон. Затова не се притеснявайте от това. А ако има проблем, винаги може да измислите какво да направите. Но не взимайте прибързани решения, за да не сбъркате.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest