edin.bg»Статии»Домашни Любимци»Списък на забранените храни за котки

Списък на забранените храни за котки

Забранени храни за котки

Само опитните ветеринари знаят колко много любимци са пострадали от незнанието на стопаните си относно позволените и забранените храни за котки.

Понякога в желанието си да угодим на любимците си и да им дадем някое лакомство, можем много да им навредим. Важно е котките да се хранят с богато и балансирано дневно меню. Като отговорен стопанин е трябва да знаете, какви са вредните храни за котки.

Шоколад

В него се съдържат теобромин, кофеин и няколко токсични вещества. Специалистите от Best Friends Animal Society смятат, че той може да да предизвика прекомерна жажда, повръщане при котките, нарушения на сърдечния ритъм, треска и тремор. В редки случаи е възможно да доведе до смърт на котката.

Гъби

Те са доста тежка храна не само за котките, но и дори за човека. Трудно се усвояват от организма и затова, ако котка ви има проблеми със стомашно-чревния тракт, тогава е по-добре да изключите тази храна от диетата.

Авокадо

Не давайте авокадо на котката

В храненето на котките не трябва да се включва този продукт. Не ви съветваме да им давате дори и да си играят с костилките, тъй като в тях се съдържат веществото персин. То предизвиква силно отравяне при котките, като може да доведе до спиране на дишането на животното. Така че е сред вредните храни за котки.

Кафе

Може да доведе до учестяване на сърдечната дейност, увеличено уриниране, диария при котките. Именно затова не ви съветваме да давате този продукт на котката си.

Чесън и лук

Не е важно, в каква форма се намират те. Тези продукти са способни бързо да разрушат еритроцитите и да доведат до анемия при котките. Малките количества няма да окажат негативни въздействия, но ако котката изяде на един път много лук, то това може да доведе и до интоксикация. Чесънът, от своя стран, а ще предизвика лошо храносмилане.

Грозде и стафиди

Не хранете котката с грозде

Учените и до днес не са разбрали причината, поради която тези храни са опасни за котките. Едно обаче е неоспоримо, а именно че консумирането им от котките води до бъбречна недостатъчност, дори ако животното консумира тези храни в малки количества. Повишената активност и редовното гадене са първите признаци на котешкото заболяване.

Сурови яйца

Много хора обожават да консумират сурови яйца, като има дори и котки, които обичат да се полакомят с тях. Въпреки това не бива да им давате сурови яйца, тъй като това може да доведе до заразяването със салмонела.

Като правило, котките обичат се хранят често. Именно затова трябва да обърнете особено внимание на менюто им. Важно е от рациона им да изключите всичките забранени продукти, които са опасни за здравето им и да заложите на балансираната диета, която е гаранция за доброто здраве на котката.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest
Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати