edin.bg»Статии»Домашни Любимци»Защо кучето ми намига?

Защо кучето ми намига?

Защо кучето ми намига?

Няма съмнение, че кучетата и хората са развили начини за комуникация без думи. Разбира се, много от нас използват вокални кучешки команди и жестове с ръце по време на обучение на кучето. Изражението на кучето може да ни каже много за състоянието му, както и то разбира много за нас от физиономията, която правим.

Едно от най-сладките неща е намигането на кучето. Независимо каква порода е, едно намигване би било достатъчно да накара всеки, обичащ кучетата, да се влюби.

Хората търсим всякакви начини да интерпретираме на езика на тялото на кучетата.

Кучешките физиономии и човешките имат различни значения и макар дългите години на опитомяване да са ни пригодили един към друг все още имаме големи различия в изразяването.

Най-простият пример е усмивката – човек показва зъбите си, когато е щастлив и иска да изрази приятелска нагласа. При кучетата оголените зъби значат само едно – Виж колко съм страшен, не се доближавай!

Подобна гримаса с показване на зъби в човешкия и кучешкият свят означават две противоположни неща – добронамереност и заплаха.

Учените разкриват, че още от времената, когато кучетата са били полупитомни вълци опитомяването им е започнало да променя начина, по който те комуникират с хората, спрямо комуникацията им със себеподобните си.

Между кучета зрителният контакт е признак на агресия и предизвикателство. Кучетата се взират едно в друго, без да мигат, ако никой от тях не извърне поглед, започва битка. Това е предизвикателство на волята между две кучета, преди да се сбият.

От друга страна, при хората взаимното гледане в очите е признак на учтивост и доверие, като част от комуникацията. Хората очакват зрителен контакт от кучетата и го награждават с внимание, погалване или награда. Точно заради това кучетата са се научили да правят компромис.

Куче

Те срещат погледа на човек, но прекъсват взаимното взиране с намигване или поглеждане в друга посока за кратко. По този начин те се опитват да говорят на нашия език, показвайки ни, че не искат да ни предизвикват.

Освен поведенчески похват честото намигане при кучетата може да е признак на проблем. Някои породи кучета с къси муцуни и набръчкани лица, като например чау-чау са предразположени към състояние наречено ентропиум, при което едната или двете редици мигли се завъртат заедно с клепача навътре и започват да дразнят окото. Това предизвиква болка и кучето мига често.

В някои случаи единична мигла, растяща от вътрешната част на клепача, може да предизвика същият дискомфорт. В такива случаи отлагането на посещение при ветеринар може да доведе до язви на роговицата и дори слепота при кучето в напреднали стадии.

Разбира се, причина за кучешкото намигване може да е случайно попаднал прах или косъм в окото, но това състояние преминава бързо.

Следващият път, когато кучето ви ви намигне, намигнете и вие, и вижте какво ще стане.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest