edin.bg»Статии»Домашни Любимци»Колко живеят аквариумните рибки?

Колко живеят аквариумните рибки?

Колко живеят аквариумните рибки?
Ръкавица за разресване и събиране на косми
Препоръчано за теб:
Ръкавица за разресване и събиране на косми
10.00 лв.
Виж ››

Ако за първи път ще си взимате аквариумни рибки, тогава за вас със сигурност е важно колко дълго живеят те. Неопитните могат да се подведат само по външния вид и да изберат екземпляри, които живеят 1-2 години. За да не сгрешите с избора, трябва да се запознаете с някои особености за продължителността на живот на аквариумните рибки.

Как да определите възрастта на аквариумните рибки?

Непосредствено преди покупката на рибки за аквариума е важно да се убедите, че купувате млади рибки. Те ще се движат енергично, а очите ще са чисти и без потъмняване. Старите и болни екземпляри са малко подвижни или лежат на дъното на аквариума.

Понякога обаче признаците на стареене се появяват непосредствено преди смъртта - например при някои окраската се обезцветява, при други - се отделят люспите, а при трети - перките провисват. След това е важно да обърнете внимание на окраската. Някои рибки имат по-бледо оцветяване, когато са малки.

Върху продължителността на живота на рибките оказва влияние и пола. Мъжките рибки живеят по-дълго, докато женските често загиват рано, поради изтощение на организма им по време на бременността. Разликата може да бъде приблизително около 1-2 години. Освен всичко това, върху живота им влияят и някои други фактори.

Аквариумни рибки

Важно условие е температура на водата в аквариума. Някои видове рибки са много чувствителни и дори минималните промени в условията им на живот могат да доведат до болести или дори смърт. Често те нямат собствена терморегулация, но от друга страна процесите в тялото им зависят в голяма степен от температурата на водата. Затова е много важно да се грижите правилно за условията, в които живеят вашите любимци.

Храненето на аквариумните рибки е също не по-малко важен фактор за продължителността на живота им. Имайте това предвид това и се старайте винаги да избирате качествени продукти.

Неправилното лечение на рибките е друг фактор, който също може да съкрати живота им. В случай на епидемия, трябва да лекувате болните екземпляри в отделен аквариум. По този начин няма да се разболеят и здравите и възстановяването ще е по-бързо.

Имайте предвид тези особености, ако сте решили да си купите рибки. Разбира се, важно е да се грижите правилно за тях, ако искате вашите любимци да живеят максимално дълго.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest