Начин на приготвяне
Първо разтворете маята заедно с лъжица захар и лъжица брашно в половината от затопленото прясно мляко. Разбъркайте и оставете на топло да шупне - около 10-тина минути са необходими.
Пресейте брашното заедно със солта и добавете към него останалото мляко и захар.
Прибавете и шупналата мая. Постепенно замесете меко тесто. Сипете олиото и продължете месенето за още 10 минути или докато видите, че оформя хубаво и еластично тесто.
Оформете готовото тесто на топка и го прехвърлете в добре намазнена купа. Покрийте с кърпа и оставете на топло място, за да втаса.
Разделете втасалото тесто на еднакви топки. Всяка една топка разточете докато получите малка питка с овална форма.
В единия край сложете кренвирш, а в другия направете вертикални на пълнежа разрези. Навийте внимателно и подредете кренвиршките в намаслена тава.
Покрийте с чиста кърпа и оставете да втасат още 15-тина минути. Намажете ги с разбитото с малко мляко яйце и печете в загрята на 220 градуса фурна за около 10-15 минути или до готовност.
Лесните кренвиршки за закуска са много вкусни!