Edin.bg»Статии»За Дома»Кои миризми отблъскват мравките?

Кои миризми отблъскват мравките?

мравки

Мравките са истинска напаст както за дома, така и за градината. Борбата с тях не е лесна, но за щастие тези неприятни насекоми имат една особеност, която може успешно да се използва срещу тях - те са особено чувствителни към миризмите. Не обичат миризми, особено по-силни.

Природните аромати са доста отблъскващи за мравките. Някои от тях от друга страна са приятни за хората, така че ароматизирайки дома, това може да послужи за отблъскване на пълчищата мравки. В следващите редове вижте кои аромати отблъскват мравките:

Босилек

Босилекът е естествено средство срещу насекомите, защото те не обичат острата му миризма. Листо от босилек на пътя на мравките ще ги отклони веднага. В градината може просто да се засади на няколко места.

Мента

Ментата е друго растение, чиято миризма не се харесва на мравките. В градините тази билка е естествена защита за посевите. Пресни листа от мента, поръсени на балкона, не само ще внесат приятен аромат в жилището, но и ще прогонят мравките, които най-често атакуват дома оттам.

Лавандула

Силният аромат на лавандулата е твърде неприятен за мравките. Поставен около саксиите вкъщи ще бъде добра защита срещу насекомите. Може да се ползва и лавандулово масло като ароматизатор, прогонващ и мравките.

лавандулата е аромат за отблъскване на мравките

Лимон

Мухлясалият лимон е идеално средство срещу нападение от мравки. Парчета лимон в състояние за изхвърляне, поставен на места, където минава пътят на мравешките колони, ще ги отпрати в друга посока.

Канела

Подправката е любим аромат на много хора, привличащ ги с топлото си усещане, но не и за мравки. Поръсен на определени места, действа безотказно.

Оцет

Поради острата му миризма, оцетът е нетърпим за мравките. Може да се напръска с пулверизатор на някои места, а може и целият под да се измие с разтвор от оцет и вода.

Сапун

Миризмата на сапуна също е отблъскваща за мравките, защото в него има етерични масла, които ги дразнят. Сапунен разтвор не само почиства пода, но и се явява отблъскващ агент срещу набезите на насекомите. Може да се ползва като в дома, така и в градината.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest