Edin.bg»Статии»За Дома»Какво представлява пясъчната мазилка?

Какво представлява пясъчната мазилка?

Какво представлява пясъчната мазилка?

Мазилката е средство за реновиране и подготовка на стените за боядисване. Според основното си предназначение мазилките са два вида – вътрешни и външни мазилки.

Външните мазилки се използват основно за фасади на стари или нови сгради, като свойството им е да защитават стените от атмосферните условия и да им придават по-голяма здравина. Вътрешните мазилки служат отново за подобряване структурата на стените, но също така имат декоративни функции.

Вътрешните декоративни мазилки заглаждат, реновират и повишават естетиката на стените. Такава мазилка е пясъчната мазилка.

Какво представлява пясъчната мазилка и какви са нейните свойства?

Точно като името си, пясъчната мазилка има за основен компонент пясък.

Ролята на пясъка в нейния състав е да придава грапава текстура и същевременно гладкост на стенното покритие. Пясъкът придава още забележителен естетически ефект, заради което пясъчната мазилка е сред най-популярните и предпочитани видове вътрешни мазилки.

Основните свойства на пясъчната мазилка са, че тя е изработена на водна основа. Мазилката притежава голяма здравина и проявява висока устойчивост във времето. Заради пясъка в нейния състав, мазилката не подлежи на ронене. Тя запазва целостта си и трудно се похабява.

Предимствата от използването на пясъчната мазилка за вътрешните стени е, че с нея стените дишат.

Пясъчна мазилка
Снимка: Tumisu/ pixabay.com

Причината е, че мазилката има висока пропускливост и пореста текстура. Поради тази своя особеност, мазилката проявява силна резистентност към събирането на мухъл. На второ място, пясъчната мазилка има екологичен състав. Тя е почти изцяло екологична и не предизвиква алергични реакции.

Други предимства на пясъчната мазилка са, че тя има висока паропропускливост. Повърхността й може да поеме и да освободи влага изключително лесно.

Друг важен плюс е нейната висока издръжливост – пясъчната мазилка може да не претърпи промени в период до 10 години след нейното нанасяне. През този период тя запазва почти винаги и своя характерен блясък.

Предимство на пясъчната мазилка е, че предлага лесна поддръжка. Тя се мие и почиства изключително лесно. Не на последно място, пясъчната мазилка придава забележителен блясък на стените при осветяване.

Това важи особено за тези пясъчни мазилки, които са на основната на перлени бои тип металик. Тогава частиците от мазилката отразяват падналата светлина и прави боята върху стените по-искряща и светла.

Вижте още:

- Каква мазилка да избера;

- Какво е силиконова мазилка;

- Какво е венецианска мазилка;

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest