edin.bg»Статии»Как да»Как да направим компютъра по-бърз

Как да направим компютъра по-бърз

Как да направим компютъра по-бърз

Когато компютърът ви работи бавно, не винаги става въпрос за остаял хардуер или операционната система, често има алтернативни опции, за да направите компютъра си по-бърз.

Преинсталирайте операционната система

С течение на времето ненужните файлове и програми неизбежно се натрупват в системата, забавят системата или я правят нестабилна. Това е трудно да се избегне, ако често инсталирате нови програми. В такива случаи обикновено се използва виртуална машина, за да не се задръства основната система.

Преинсталирането на системата е чудесна причина да започнете всичко от нулата и вече да не запушвате системата с ненужни приложения.

Инсталирайте друга операционна система

Ако сте закупили нов нетбук с Windows 10, преинсталирането на системата не е добра идея. Но е напълно възможно да реанимирате стара машина по този начин. Windows XP може да се препоръча само за много стари компютри за определени специфични задачи, които тази система може да изпълнява. Вече няма да е възможно да се използва пълноценно такава стара система на сравнително свеж, но слаб хардуер. Ако характеристиките позволяват, тогава можете да инсталирате Windows 10, във всички останали случаи е по-добре да погледнете Linux, например Lubuntu.

Премахнете неизползваните програми и освободете място на диска

Как да направим компютъра по-бърз

Използвайки клавишната комбинация Win + I, извикайте „Настройки на Windows“ и изберете „Съхранение на устройството“ и след това желаното устройство. Системата ще изчисли какво точно заема място и можете да изтриете ненужните файлове. Не забравяйте за ръчното почистване на диска, не позволявайте системното устройство да остане без място. Колко свободно място е необходимо на системното устройство (където е инсталиран Windows) не може да се каже със сигурност. За да избегнете проблеми със системните актуализации, оставете поне 20 GB свободни.

Деактивирайте процесите, изискващи ресурси на компютъра

Можете да изчислите процесите, които забавят системата чрез диспечера на задачите. Извикайте диспечера на задачите ( Ctrl + Alt + Del в Windows) и отворете раздела Процеси. Тук можете да видите кой процес зарежда процесора, паметта или мрежата. Нормално е "тежките" програми да натоварват системата, но ако това пречи на работата като цяло, тогава е по-добре да намерите алтернатива. Ако внезапно видите процес, чието име не ви е познато, но в същото време изисква ресурси, проверете го чрез търсачката - може да е вирус. Повечето от тези програми в най-добрия случай само задръстват системата, а в най-лошия - могат напълно да я счупят. И дори ако програмата прави нещо полезно, например премахва временни файлове, това не означава, че не можете без нея. Такива действия могат да се извършват напълно независимо.

Изтриване на временни файлове

Натиснете Win + R, след което въведете командата % temp%. Ще се отвори папка с временни файлове. Те могат да бъдат премахнати без страх.

Оптимизиране на браузъра и програмите

Браузърът е едно от най-енергоемките приложения, които използваме всеки ден. Лесно може да изяде значително количество RAM. Всичко зависи от броя на отворените раздели.

Как мога да ускоря браузъра, например на Google Chrome:

- Деактивирайте ненужните разширения. Въведете chrome://extensions в адресната лента и изтрийте всичко, което не ви трябва;

- Изчистете кеша. Команда chrome://settings/clearBrowserData. Проверете само изображения и други файлове, хронология на браузъра и изтегляния и бисквитки;

- Опитайте експериментални настройки. Въведете chrome://flags в реда и след това намерете и активирайте (активирано) следното: Плавно превъртане, Паралелно изтегляне, Проактивно замразяване и отхвърляне на раздели, Експериментален QUIC протокол.

Някои от съвременните програми поддържат хардуерно ускорение (hardware acceleration). Като правило това означава, че програмата ще използва видеокартата в работата си и това трябва да намали натоварването на процесора. Отидете в настройките на софтуера и вижте дали можете да активирате хардуерно ускорение във вашия случай. Това е особено вярно в програмите за обработка и конвертиране на видео, но дори месинджърът на Discord има такава функция. Освен това някои плеери могат да използват и ресурсите на видеокартата. Ако видеото ви се забавя, опитайте безплатния Media Player Classic Home Cinema или VLC.

Инсталирайте SSD на компютъра си, за да е по-бърз

Компютъра по-бърз

Най-евтиният и ефективен начин да ускорите компютъра си, е да инсталирате SSD. Дори евтин 120 GB диск вече е достатъчен за инсталиране на операционната система и минимален набор от софтуер. Не препоръчваме да купувате по-малки устройства. Повечето компютри, които имат SATA интерфейс, ще работят със SSD без проблеми. За много лаптопи това надграждане също е подходящо - SSD имат 2.5 ”форм фактор (като стандартен твърд диск за лаптоп). Твърдотелните дискове с M.2 интерфейс няма да работят за стар компютър, но ceteris paribus работят по-бързо, така че ако е възможно, тогава разгледайте по-отблизо такова устройство, а за лаптопи без SATA това е единствената възможност за разширяване на памет.

Дефрагментирайте твърдия диск за по-бърз компютър

В Windows 10 можете да дефрагментирате твърдия си диск, като използвате самата операционна система. Щракнете с десния бутон върху устройството и изберете "Properties". След това щракнете върху „Оптимизиране“, изберете желания твърд диск (SSD не е необходимо да се дефрагментират) и щракнете върху „Оптимизиране“.

Премахване на вируси за по-бърз компютър

Различни вируси, особено миньорите, могат да забавят системата, защото натоварват процесора. Можете да идентифицирате консумиращите енергия на процесора чрез диспечера на задачите и всяка съвременна антивирусна програма ще ви помогне да се отървете от зловреден софтуер. В този случай можете да използвате помощните програми за еднократна проверка.

Инсталирайте по-лек софтуер

Ако компютърът ви не изтегля някои програми, тогава винаги можете да намерите по-лека замяна. И така, Photoshop, ако имате нужда само от основни опции за редактиране на снимки, можете да замените с Gimp или Paint.net, а MS Office с Libre Office, Open Office или дори Google Docs.

Вижте още защо компютърът ми забива.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest