Edin.bg»Статии»Здраве и Красота»Усукани връзки на коляното - първа помощ и лечение

Усукани връзки на коляното - първа помощ и лечение

Усукани връзки на коляното - първа помощ и лечение

Със сигурност не е приятно, когато имаме някакви травми по тялото. В тази статия ще поговорим по-специално за усуканите връзки в коляното - за това как можем да си помогнем и какво е лечението.

Какви прогнози съществуват, след като усучем връзки в коляното?

Това за колко време ще се възстановите след навяхване и усукването на връзките в колената, зависи от това точно до колко е увредено то и какъв е вида на увредата. Също така, това зависи и от нейната тежест, какво лечение е направено, програмата за рехабилитация, на която сте били подложени, и спортът, който упражнявате - ако има такъв.

Има степени на увреждане в тази област - ако те са първа или втора степен, коляното ви ще заздравее в период от две до четири седмици. Ако увреждането обаче е в по-висока степен, тук възстановяването може да отнеме и година.

Какво е лечението?

На какво лечение ще бъдете подложени, много зависи от това до каква степен е вашето увреждане. Ако степента на увреждане е 1-ва или 2-ра, най-вероятно ще бъдете подложени на следното лечение:

- Ставата трябва да почива;

Усукани връзки на коляното - първа помощ и лечение

- Нараненото коляно трябва да се налага с лед, за да се понижи подуването, трябва да носите превръзка на засегнатото място, която е с еластична, или стегната превръзка, трябва също да държите навехнатото коляно нависоко;

- Лекуващият ви лекар със сигурност ще ви предпише или препоръча да носите шина за определен период от време, а също така и да пиете нестероидни противовъзпалителни средства, които да предотвратят възпалението, а също така ще помогнат да се намали болката и подуването.

Когато вече нямате толкова много оплаквания, лекарят ще ви назначи рехабилитация, която ще помогне на мускулите, намиращи се около навехнатото коляно, да заздравеят по-бързо. Също така, рехабилитацията ще помогне вашето коляно да се стабилизира и ще попречи на следващо увреждане.

Ако обаче имате увреждане 3-та степен, което означава, че напълно сте разкъсали връзките на коляното, или ако няколко връзки са засегнати, не само една, то тогава лечението, което ще ви бъде назначено, много зависи от това точно какъв вид е увредата.

Как се прави диагноза на усукването на колената?

Когато отидете на лекар, той ще ви разпита за това как точно сте навехнали коляното си. Ще ви пита какво движение сте направили, което е довело до усукване на връзките, а то може да се получи при внезапно спиране, усукване, прекалено разтягане, завъртане и други. Ще ви пита също след колко време се е появило подуването, дали болката е толкова силна, за да преустановите всякаква физическа дейност.

Лекарят ви ще види и двете колена, като ще направи сравнение между болното и здравото и ще гледа дали има подуване, деформиране, силна болка.

А кога да се потърси лекарска помощ?

- Когато коляното ви е много подуто и изпитвате силни болки;

- Когато за коляното е непосилно да понесе тежестта на тялото ви;

- Когато имате чувството, че коляното ви ще се "изкриви" или "поддаде".

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest