Edin.bg»Статии»Домашни Любимци»Какво сънуват кучетата

Какво сънуват кучетата

Какво сънуват кучетата

Ние, хората, нямаме монопол над сънищата си. А как стои въпросът с кучетата? Повечето специалисти смятат, че всички гръбначни животни сънуват. Дори плодовата муха може да сънува, значи и нашите лаещи четириноги домашни любимци също сънуват.

Както при човешките сънища, където не всичко около процеса на сънуване е изяснено, така и при кучетата няма отговор на всички въпроси, свързани със съня. Изследванията обаче ни приближават още една крачка към разбирането на сложния вътрешен живот на домашните ни любимци.

Както при хората, така и кучетата, преминават през няколко фази на съня. Има период на будуване, следва сън с бързо движение на очите(REM) сън и дълбок сън. REM сънят е времето, през което мозъкът обработва информацията и тогава мозъчната дейност е най-засилена. Това е периодът на сънуване. Всички експерименти доказват, че кучетата, подобно на човека, имат сложни сънища, запомнят и възпроизвеждат последователност от събития, докато спят.

Половината от времето през деня лаещите четириноги прекарват в сън. Малките палета спят дори повече.

Какво сънуват обаче нашите кучета

Сънища при кучетата

Само експерименти по сънуването при кучета могат да отговорят на този въпрос.

Това, което прави най-голямо впечатление, в съня при кучетата е, че те потрепват често, докато спят. Това се дължи на факта, че част от мозъчния ствол (наречена мост), която отговаря за контрола на циклите на съня и регулирането на дълбокия сън, е слабо развита при малките и много възрастните. Това е причина те да потрепват, защото този мост регулира и движението на мускулите при сън.

Деактивирането на моста по време на REM съня позволява да се разбере какво сънуват кучетата. Те сънуват неща, свързани с техния живот в ежедневието им. Това, което прави кучето през деня, определя и сънищата му. Най-вероятно сънуват и кошмари. Не е правилно обаче да се буди домашният любимец в такъв момент, защото може да прояви агресия, тъй като все още не се е опомнил, както това се случва и при хората. По-правилно е да се изчака да се разсъни и тогава да се утеши.

Вижте още:

- Идеалните породи кучета за градски живот;

- Най-здравите породи кучета.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest