Edin.bg»Статии»Как да»Как да почистите бяло злато

Как да почистите бяло злато

как се чисти бяло злато

Златните бижута, особено тези от бяло злато, не понасят заблуди. Дори лекото докосване ги прави да изглеждат евтини, затова нуждата от специални грижи не бива да се пренебрегва.

Бялото злато се отличава от обикновеното по една малка, но съществена подробност - то има значителни примеси в състава си. Това са платина, паладий или никел, а покритието е от родий. Това го прави трудно за обгрижване.

Някои замърсявания като пожълтяването, изискват намеса на специалист, но други могат да се направят у дома. Ето някои начини за почистване на бялото злато:

- Със сапунена вода - бижуто се вари 10 минути в сапунена вода. Може да се ползва и прах за пране или друго почистващо средство. Трябва да се знае, че бялото злато не понася хлор.

- Като се кипне сода във вода - като на 100 грама вода се слага 1 чаена лъжичка сода. Тъй като се образува много пяна, най-добре да се ползва разлат съд, като тава. След това предметът се избърсва с фланелен плат.

- Паста за зъби - всички предмети от благородни метали се почистват с паста за чувствителни зъби. Тя се нанася и разтрива с мека четка по повърхността на бижуто. След това се изплаква с топла вода и се подсушава. Не бива да се използват препарати с абразивни частици в тях, те ще повредят златния предмет.

чистене на бяло злато

- Захарен разтвор - разтварят се 2-3 чаени лъжички захар в топла вода и златото се държи в разтвора 12 часа. Така по-скоро се профилактира бижуто, защото сериозни замърсявания няма да се отстранят.

- Лакочистител - в него няма толкова много агресивни елементи, които да навредят на бялото злато. Подходящ е за отстраняване на мазнини и други тежки замърсявания.

Преди почистване на бялото злато, предметът трябва да се провери за повреди, за да не се стигне до повече щети при почистването. Предметът не бива в никакъв случай да остане влажен след почистването, защото с просто око ще се вижда повреждането на златото.

Не бива почистено бижу да се съхранява в картонена кутия заради наличието на сяра в състава. Ясно е, че за де се почисти правилно едно бижу, трябва да се познават свойствата на метала, както и на декорациите от камъни. Нужна е и информация как да се пази бижуто, след като е почистено.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest