edin.bg»Статии»За Дома»Как да върнем блясъка на мрамора

Как да върнем блясъка на мрамора

Как да върнем блясъка на мрамора
Мини прахосмукачка за кола - 12V
Практичен аксесоар за вашия дом:
Мини прахосмукачка за кола - 12V
22.00 лв.
Виж ››

Мраморът е красив камък, който може да облагороди вида на почти всяко помещение. Въпреки неговата здравина и привидна неразрушимост ще дойде моментът, когато той ще изгуби своята красота и трябва да се направи нещо, за да се върне предишният блясък на мрамора.

В случая можете да ползвате услугите на специалисти, но понякога се налага да се справим сами с подобни проблеми. Разбира се, вие сами можете да върнете блясъка на мрамора в собствения си дом - просто трябва да закупите препарати за почистване на камъни в специализиран магазин и да се захванете за работа.

Подготовка на мрамора

Като започнете, си струва да запомните, че сами можете да премахнете само плитки драскотини и пукнатини. Ако искате да премахнете големи щети, ще трябва да поверите мраморния продукт на професионалист.

За да върнете блясъка на мрамора, ще трябва, първо, добре да го почистите със специални почистващи препарати. Перфектни са неутралните почистващи препарати, които, без да увреждат повърхността, я почистват старателно от всякакви замърсители. Ако има микропукнатини, е добре те да се шлайфат преди полиране. За целта е подходяща бормашина с подходяща приставка (специални диамантени дюзи), като трябва да се премахнат максимум 3 мм от горната повърхност на камъка.

След като премахнете петната и драскотините по мрамор, можете да преминете директно към възстановяването на блясъка на вашия мраморен продукт.

Как да върнем блясъка на мрамора - технология

Най-старият и лесен начин да направите един камък мрамор лъскав, без да го полирате механично, е да го натриете с восък. Восъкът вече е заменен от парафин и силикон, които в различни комбинации са в основата на повечето лакове и полиращи пасти за камък.

Продукт на основата на восък ще ви помогне да полирате мрамор с високо качество, без да го повредите. Освен това ще предотврати подхлъзване, когато става въпрос за възстановяване на външния вид на пода. Можете да използвате и специална паста. И двата продукта ще предпазят мрамора от влага и други влияния, които могат да го повредят.

Ако нямате нищо подобно под ръка, тогава содата ще ви бъде полезна: добавете 3 супени лъжици сода към 0.9 л вода, разбъркайте добре и нанесете сместа на тънък слой върху повърхността за 5 часа. След това отстранете остатъците с топла вода.

Пастите и продуктите на основата на восък са най-подходящи за фигурки и други малки декоративни елементи, а содата е най-подходяща за плоски повърхности.

Лакът за камък на силиконова основа се нанася лесно, силата на защита и издръжливостта е сравнима с лаковете. По-подходящ за камини или первази, за предпочитане дори без книги и цветя.

Абразивните лакове и полиращи прахове са сравними по качество на полиране с машините за полиране на диаманти, но изискват значителен опит в работата с камъка. Всеки камък се полира по свой начин, а кой инструмент е подходящ в конкретен случай, само професионалист може определено да каже. Ето защо не препоръчваме да избирате тези инструменти за самостоятелна употреба.

Ако трябва да полирате голяма повърхност мрамор, ще ви е необходима специална машина. Този процес е трудоемък и отнема много време. В интернет лесно можете да намерите технологията на такова полиране, но все пак помнете основното правило: по този въпрос е по-добре да положите по-малко усилия, отколкото твърде много - мраморът не толерира небрежно отношение.

Вижте още как сам да почистите стари и засъхнали петна и как фугите на плочките на светнат.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest