Edin.bg»Статии»Как да»Десет фрази, които не трябва да казвате на работа

Десет фрази, които не трябва да казвате на работа

Десет фрази, които не трябва да казвате на работа

В работата е изключително важно да подбирате правилните думи, защото разликата между "почти правилно твърдение" и "правилно твърдение" е много голяма. За лидера е важно всяка негова фраза да насърчава хората да действат за доброто на компанията.

Важно е един служител да покаже, че е готов на всичко за просперитета и благополучието на компанията. Има определен набор от твърдения табу, които могат да съсипят кариерата и отношенията с хората.

Не е честно. Изобщо, много несправедливост има по света...

Според вас незаслужено са вдигнали заплатата на един колега. Не сте получили награда? Но това не е честно, работихте много повече... Опитайте се да не говорите такива неща на работа. Ако имате факти и доказателства за явна несправедливост, съберете ги и ги представете аргументирано на хората, които са упълномощени да решават подобни проблеми във вашата компания. Ако нямате факти, забравете за подобни твърдения!

Не ми плащат за това...

Ако сте попаднали на нова задача от ръководството, която освен това не е в кръга на професионалните ви задължения, не се успокоявайте. Не е необходимо да казвате фразите „Не ми се плаща за това“ или „Не сме се разбрали за това“ и следователно няма да изпълня новото задание. По-скоро кажете, че в момента работите по такива и такива проекти и попитайте ръководството кой да оставите настрана, за да направите новата задача. Демонстрирайте както готовност за работа, така и напомняйте за преките си задължения.

Ще опитам...

Представете си, че сте поверили на съпругата си важна задача - да вземе колата от ремонт, защото не можете да се справите. Нали не очаквате да чуете от него отговора Ще опитам! Тази фраза съдържа възможността за изпълнение (или неизпълнение) на поръчката. Ще пробвам да видя как ще стане! Ще стане - добре, няма да се получи - ако обичате, нищо не съм обещал. Такива фрази не трябва да се използват в разговори с началници. Заменете ще опитам и ще пробвам с ще го направя.

Как мразя работата си, фирмата, колегата...

Забранени фрази на работа

Всяка груба оценка е още една смела стъпка към уволнение. Въздържайте се от резки изказвания, груби оценки. Това ще доведе преди всичко до негативно отношение към себе си!

Всичко е безполезно...

Наистина ли сте сигурни, че това е безполезно и проблемът не може да бъде решен? Използвахте всички методи и стигнахте до задънена улица? По правило хвърляме такива фрази в период на упадък на силите и тотални провали. Опитайте се да се фокусирате не върху невъзможността на задачата, а върху начините, които могат да доведат до правилното решение. Опитайте отново, не седете, потърсете нови изходи от ситуацията.

Може би, може би...

Не започвайте разговорите си с ръководството и колегите с „Може би, може би“. Тези думи автоматично намаляват важността, коректността и тежестта на всички факти, които ги следват.

Нямам време, зает съм...

По правило такива фрази се изразяват с раздразнение и възмущение. Смели ли сте да се разсейвате с други задачи, докато важната, неотложна и неотложна работа е в разгара си? Не се вълнувайте и не правете резки движения към събеседника си. Опитайте се да обясните, че ще се радвате да поемете решението на неговия проблем, веднага щом приключите текущите си дела.

Няма нищо, няма за какво...

Колегите често се обръщат един към друг за помощ по дребни и на пръв поглед маловажни въпроси. В такива ситуации повечето от нас отговарят на думите на благодарност с Няма нищо! С тази фраза отхвърляте благодарността на колега. Единственият отговор на думата Благодаря трябва да бъде Моля!

Вече сме пробвали...

Липса на гъвкавост, стереотипно мислене и инат – онези характеристики, които не се харесват на всички шефове без изключение. Ако отговорите на предложението на ръководството с фразата Вече го опитахме, направихме го, гледахме го, бъдете готови да бъдете уволнени! Мениджърите ценят креативността и увереността при решаването на работни проблеми. В крайна сметка не забравяйте, че работите в компания, за да премахнете част от проблемите от главата му, а не да добавите към главоболието му.

Не знам...

Ако се обърнат към вас с въпрос, който е във вашата сфера на отговорност, бъдете готови да дадете разбираем отговор. Дори и на най-трудния, глупав, двусмислен, внезапен въпрос. Отговорът не знам е равносилен на признание за некомпетентност.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest