Как да поддържаме къщата чиста с минимални усилия

Как да поддържаме къщата чиста с минимални усилия

Всички искаме чист и подреден дом, който да ни носи уют, но за тази цел се изискват ежедневни грижи, чрез които да поддържаме добрия му спретнат вид. Забързаното ежедневие и всекидневните грижи рядко ни оставят време и сили да чистим всеки ден у дома за по-продължително време.

Затова е хубаво човек да си изгради някои всекидневни рутинни навици за поддържането на вида на дома така, както го искаме, в които по този начин няма да се влагат толкова много усилия, енергия и време. Ето примерни съвети за почистване на къщата или апартамента ви.

Всяка сутрин веднага щом станете оправете леглото си - отнема буквално няколко секунди, но същевременно придава един приятен вид на спалнята. Не си намирайте никакви оправдания - просто го направете. Това е и начинът да не се замърсяват допълнително чаршафите и калъфките.

Акарите веднага ще намерят своето място там, което може да доведе до алергични симптоми. Покривайте леглото със специална постелка - кувертюра, която придава много по-приятен вид на цялата стая, а и същевременно е и много бърз и лесен начин.

При възможност сортирайте прането си всяка вечер и пускайте нова пералня. Ако семейството ви е голямо, никак няма да ви хареса гледката с натрупани дрехи в банята от една седмица.

Задължително след всяко хранене почиствайте масата и измивайте всички съдове в мивката - не оставяйте нищо за утре, защото тогава отново може да нямате възможност и така купчината ще стане много по-голяма. Ако имате съдомиялна това ще улесни допълнително процеса - вечер я зареждайте със съдове, а сутрин я изпразвайте, за да имате всичко под ръка за през деня.

Как да поддържаме къщата чиста с минимални усилия

Много често голяма част от вашата козметика стои на различни места, което ви затруднява при търсенето на нещо конкретно - в банята, на тоалетката в коридора, в спалнята.

Набавете си кошнички от магазини за домашни потреби, в които да сортирайте тези нужни неща. Приберете ги на едно място и така освен че за вас ще бъде много по-лесно, тъй като ще знаете всичко във всеки момент къде е, но и ще бъде по-подредено и няма да събират толкова прах.

След дълъг работен ден не поставяйте дрехите си на първото възможно място. Слагането им на правилните за тази цел ще ви отнеме същото време, но по този начин няма да има дрехи навсякъде, накъдето се обърнете.

Докато готвите е хубаво след всяко действие да почиствате и измивате всичко след себе си. Така накрая ще можете максимално дълго да се радвате на храната със семейството си.

Не купувайте излишни неща - те само правят допълнителна бъркотия и хаос в дома.

Когато вземете нещо от някъде, после веднага го върнете на мястото му - така ще спестите време при почистването и подреждането.

Как да поддържаме къщата чиста с минимални усилия

Не оставяйте засъхнали петна - ако разлеете нещо, веднага го почистете. След това процесът на чистене ще бъде много по-труден и ще отнеме доста повече време и енергия от ваша страна.

За поддържането на хигиената на пода добър вариант е прахосмукачка робот, която сама ще почисти всички зададени от вас места по предварително предначертана схема. Това също ще ви спести доста ценно време, в което може да почистите банята.

Планирайте предварително какво може да направите утре за вашия дом в рамките на 5-10 минути. Нещата по този начин не се натрупват и ви остава време. Друг добър вариант е да си разпределите задачите в различните дни от седмиците и така всеки ден ще знаете какво има да свършите.

Поддържайте вашия дом чист, това със сигурност ежедневно ще ви носи наслада и хармония, но и така ще намалите стреса от предстоящите ви безкрайни задачи.

Рейтинг

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати