Неправилно отглеждане на златните рибки

Неправилно отглеждане на златните рибки

Ако и вие искате да отглеждате рибки, тогава е добре в началото да се определите не само броя и големината на аквариума, но и какви видове предпочитате да си вземете. Ако сте се спрели на златна рибка, тогава е важно да се запознаете предварително с основните грешки при отглеждането им.

Грешки при отглеждането на златните рибки:

Ето кои са най-често допусканите грешки в отглеждането на златни рибки:

- висока температура в аквариума;

- малък аквариум;

- недостатъчно насищане на водата с кислород;

- прехранване;

- липсата на филтър, който да пречиства водата;

- отглеждане с неподходящи видове рибки;

- ниска температура;

- рядка смяна на водата в аквариума.

Всеки от нас много добре познава и е чувал за златната рибка от приказката Рибарят и златната рибка. За съжаление обаче в реалността те не изпълняват желания, но пък за сметка на това не са много сложни за отглеждане, но все пак трябва да спазвате някои правила и препоръки.

Ако сте опитен акварист, тогава може би знаете, че няма как да изберете идеалната големина на аквариума, тъй като, за да достигнат до своите нормални размери, те ще имат нужда от поне 50-литров аквариум. Ако пък добавите и други рибки за компания, тогава ще трябва да увеличите тази цифра с още 20 литра. Именно затова е важно да сте изберете голям аквариум, ако сте се спрели на златните рибки.

Интересен факт е, че реално те не са златни, а по-скоро цветът им варира от оранжев до червен. Могат да бъдат срещнати в други оттенъци, като това пряко зависи от вида на златните рибки. Те са представители на семейство Шаранови, като не са стадни животни и рядко живеят с други рибки.

Златна рибка

Първата стъпка, както вече споменахме, е осигуряването на аквариум и разбира се необходимото оборудване за аквариума. Важно е да си закупите филтър, както и нагревател, с който да можете да контролирате температурата на водата. Не по-малко важно е закупуването на помпичка, с която аквариума на златната рибка ще се насища с повече кислород. Като цяло те са доста студенокръвни, тоест не обичат топлината и температурата на водата им е добре да бъде в диапазона на 18-22 градуса, тъй като по-високите градуси могат да бъдат пагубни за водните обитатели.

Декорацията в аквариума е важна част от оборудването на новия дом на вашите рибки, като е добре да заложите на естествената - камъчета, скали и грунд, но не бива да прекалявате. Ако сложите прекалено много декорация, тогава това може да доведе до нараняването на златните рибки. Откъм растенията, по-добре е да спрете избора си на изкуствените, защото тези водни обитатели са всеядни и биха изяли всичко живо в аквариума си.

Храненето на рибките трябва да става веднъж дневно, като им давайте само толкова, колкото могат да изядат за около 1-2 минути, тъй като това е абсолютно достатъчно количество за тях. Давайте им само висококачествена храна, защото именно тя е една от гаранциите, че рибките ви ще се чувстват добре и ще са здрави. Важно е също така грижите и почистването на дома им да ви стане ежедневен навик. Добре е смяната на водата да става веднъж на седмица с около 30% от нея, като за целта използвайте сифон.

Без значение обаче дали отглеждате за златна рибка или друг вид, трябва да полагате постоянни грижи за тях, храната и аквариума, като само така те ще могат да живеят дълго и да не боледуват. Именно подходящата среда е залог за отличното здраве на водните обитатели. При добри грижи златните рибки могат да живеят около 20 години.

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати