Как да почистя фурната

чистене на фурната

Всеки един уред в кухнята в процеса на експлоатация се замърсява много и се покрива с доста мазнина, която е много сложно да се почисти. Това важи с пълна сила и за фурните, които понякога може да е много проблематично да почистите, ако не знаете някои домашни средства. Използването на битова химия е не само скъпо, но и някои средства могат да са вредни за здравето ни.

Как да почистя фурната?

Най-добре е да почиствате готварската печка след всяко готвене, но не винаги може да ви остава достатъчно време за тази цел, като в този случай можете да използвате различните народни средства.

Едно от предимствата на този метод е това, че е напълно безвредни, но и това че е много по-евтин всравнение с битовата химия. Едни от най-популярните и достъпни методи за почистване на фурната са:

1. Абразивните гъби са идеален начин, като те ще се справят дори със старите замърсявания. Текстурата им ще ви помогне ефективно да почистите фурната ви, като имайте предвид, че не се препоръчва да ги използвате за стъклената част на вратата на печката, защото можете да повредите повърхността и да останат драскотини.

2. Хлебната сода е един от най-ефективните начини, като тя ще ви помогне лесно премахнете дори и старите мазни петна. Заедно с това тя неутрализира аромата, като за целта просто посипете содата на замърсените места и след това с гъба почистете повърхността на фурната. След това я оставете да действа още 1 час и измийте.

3. Оцетът е максимално щадящ метод, с който можете да почистите фурната, дори ако повърхността има емайлирано покритие. Това народно средство се справя прекрасно с мазните петна, както и с другите замърсявания.

лимоновият сок чисти много добре фурната

4. Лимоновият сок може да ви помогне и в тази задача. Киселината, която се съдържа в лимона, е способна лесно да премахне мръсотията, дори ако повърхността е силно замърсена.

5. Обикновеният сапун ще се справи само с по-леките замърсявания на фурната, като в състава си той има изцяло безопасни компоненти.

6. Ако печката е с емайлирано покритие, тогава най-лесният начин е да я почистите, е с обикновена пара. Всичко, което се изисква от вас е да налеете няколко чаши вода в тавата на фурната и да добавите малко почистващо средство, каквото имате в дома си. После я пуснете на температура 150 градуса за половин час, а след това избършете повърхността с влажна кърпа.

7. Оцетът със сода ще ви помогне и в тази задача, тъй като водородът, който се отделя при смесването на двата компонента и взаимодействието, е способен да премахне и най-старите замърсявания.

8. С помощта на малко амоняк можете да промените до неузнаваемост фурната ви, както и да почистите отлично загорелите повърхности.

9. Малко хора биха си помислили, че могат да почистят различните повърхности с обикновен бакпулвер. В действителност обаче той се справя прекрасно дори с мазните петна и другите замърсявания в печката.

10. Обикновената сол също може да стане идеалното почистващо народно средство за фурната. За целта просто поръсете обилно с нея цялата фурна и след това я пуснете на 150 градуса. Изчакайте докато солта покафенее и след това почистете остатъците първо с някакво почистващо средство (сапунен разтвор, веро и други), а след това измийте остатъците с помощта на мокра кърпа.

Старайте се да чистите фурната често, за да не се замърсява силно, като за да е по-лесно премахването на мръстията можете да я нагреете преди това за 15-20 минути на 50 °С. Ако повърхността е емайлирана, тогава не използвайте абразивни гъби.

Разтворете 10-15 таблетки активен въглен в чаша вода и оставете да подействат за няколко часа, като така те ще абсорбират неприятната миризма. Спазвайки тези лесни и прости правила, винаги ще можете дапочиствате с лекота вашата фурна и тя да блести от чистота.

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати