Гъби Шийтаке - какво трябва да знаем

Гъби Шийтаке - какво трябва да знаем

За азиатската медицина се знаят много неща. При нея се залага най-вече на природни средства. Една от най-популярните гъби в света са шийтаке.

В следващата статия ще разберете всичко за тези чудодейни гъби:

Какво представляват гъби шийтаке

Гъбите шийтаке са ценни заради богатия си вкус. Познати са в Азия от повече от 1 000 години. От края на 70-те години в САЩ започват да ги отглеждат.

Гъбите шийтаке са изключително полезни за здравето и организма. Те са богати на витамини В, С, D, цинк, желязо, фосфор, манган, магнезий, мед, калий. Те имат голямо количество фибри, антиоксиданти и феноли.

Когато си купувате, търсете по-месести гъби, избягвайте онези със счупено калпаче. Съхранявайте гъбите шийтаке в навлажнена кухненска кърпа в хладилник до три дни.

Преди употреба ги измийте и отрежете стъблата.

Гъби Шийтаке

Хранителни свойства на шийтаке

Благодарение на своя богат аромат и месеста текстура, както и заради високото съдържание на протеини тези гъби са чудесно допълнение към постни ястия. Отиват си и със свинско, пилешко или сьомга.

Гъби шийтаке може да намерите и сушени или в различни хранителни добавки.

Можете да ги намерите пресни, сушени или в различни хранителни добавки.

Те са изключително нискокалорични и са подходящи за хора, които спазват диети.

В 4 сушени гъби има 44 калории, 1 г протеини, 2 г фибри.

Ползи за здравето от гъби шийтаке

Освен в кулинарията гъбите шийтаке имат широко приложение и катохранителни добавки.

Ползите им са известни на китайската медицина от векове, тъй като се счита, че подобряват здравето, дълголетието и подобряват циркулацията.

Съвременните проучвания смятат, че биоактивните съединения на гъбите могат да предложат някаква защита срещу ракови заболявания и възпаления. Те потискат туморния растеж на клетките и възпрепятстват разрастването на злокачествени формации. Гъбите са полезни и за превенцията на раковите заболявания.

Гъбите шийтаке влияят благоприятно и върху работата на сърцето, включително понижават холестерола.

Изследванията показват, че честата консумация на гъбите шийтаке потиска възпаленията в тъканите, мускулите, сухожилията, ставите. Доказано е, че гъбите шийтаке облекчават симптомите при артрит, подагра, мигрена, възпаления по червата.

Шийтаке
Снимка: Албена Асенова

Тези гъби подобряват имунната система и стимулират кръвообращението. Това се дължи на минерала мед в шийтаке, който подобрява транспортните свойства на желязото, което е важен елемент за преноса на кислород и хранителни вещества в кръвта.

Гъбите шийтаке имат антимикробен ефект, който подобрява храносмилането. Доказано е, че честата умерена консумация на шийтаке подобрява равновесието на бактерии в червата.

Това азиатско чудо повишава енергията.

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати