edin.bg»Статии»За Семейството»Когато жената ревнува

Когато жената ревнува

ревнива жена

Любовта е прекрасно и светло чувство, което ни дава криле и ни помага да се развиваме в личен или дори професионален план. Понякога обаче половинките започват да предявяват завишени изисквания и да имат нереално високи очаквания от партньора си, като именно тогава се появява на любовния фронт най-често чувството на ревност.

То може да погуби дори най-искрените и топли взаимоотношения, слагайки край на връзката ви. Ревността е много страшно и пагубно качество, особено ако говорим за болезнено състояние, когато човек буквално сам си фантазира различни сценарии без видима причина за това.

Психология на ревнивата жена

Някои хора смятат, че това е проява на истинската любов, но това не е истина. Хората, които изпитват това чувство, са по своята природа егоисти и собственици, като заедно с това не са уверени в себе си и имат занижена самооценка. Ревнивата жена е много подозрителна и мнителна, като във всички постъпки на човека до нея тя вижда изневяра.

Със своите постоянни дразги и кавги тя само разваля отношенията си, като това поведение понякога дори може да излезе извън нормалните граници и да се превърне в болезнено състояние. Някои от психолозите са на мнение, че ревнивите жени са тези, които не обичат себе си и искат да запълнят тази душевна празнота с чувството, че половинката им е напълно отдадена, като по този начин започват да я обсебват.

Други специалисти пък са на мнение, че умерената ревност в малки дози е полезна за връзката и внася доза интрига, помагайки по този начин на партньорите да поддържат връзката си в тонус и да не губят искрицата.

Ревността се появява често поради чувството на неувереност и страха да не загубите половинката ви, въпреки че често именно тези хора са по-склонни да нарушават границите на верноста и да изневеряват на мъжа до тях.

Това чувство може да се проявява по много различни начини. Така например някои жени могат да започнат да следят партньора си, други пък изпадат в истерика и стават истинска бомба със закъснител, което неминуемо води до края на отношенията.

ревност и проблеми в семейството

Причини за женската ревност:

- чувство за несправедливост в отношенията, като в този случай според жената ако мъжът започне да изневерява, то това ще наруши създадените норми и правила, което ще разбие представите им за семейство;

- предателството, което дамите сами си фантазират. Това значи, че те искат да живеят един живот с мъжа до тях - общи интереси, приятели, тайни и така нататък. Ака обаче половинката им си позволи да има свои личен живот, тогава това се приема от жената до тях като предателство и повод за ревност, дори ако те просто са решили да излязат на по бира с мъжете от компанията;

- чувството за собствена непълноценност, което може да стане повод за постоянни скандали в семейството и безпричинна ревност към половинката;

- наранената гордост също може да стане причина за женската ревност. Това е характерно за жените с високо мнение за себе си и самочувствие. Те са свикнали винаги да бъдат центъра на вниманието, като дори минималното игнориране от страна на мъжа, може да стане повод за скандал;

- страхът да загуби материалното благополучие, което създава мъжът в семейството. Това е характерно за жените, които са домакини и седят повече в вкъщи, създавайки уют и топлина. Именно това става и причина за ревност към всеки, който поиска помощта на мъжа до нея, дори ако това е нейната сестра например;

- страхът от самотата е най-коварният враг на жената. С годините жените могат да започват да изпитват буквално паника, че могат един ден да останат сами и това води до факта, че стават много ревниви и бдителни към мъжа до тях, като често това е неоснователно и необосновано.

Важно е да работите постоянно над себе си и да се опитвате да се справяте с проблема ви. Осъзнаването на това е първата крачка към решаването му, като можете да поговорите с половинката ви и отидете на семеен психолог, който ще ви помогне да превъзмогнете трудностите във връзката ви.

Работете непрестанно над себе си, развивайте се личностно и кариерно, прекарвайте време и с приятелките ви, като така ще можете да се почувствате истински щастливи, защото само тези жени са способни искрено да обичат човека до тях без да го ревнуват безпричинно, заради своите собствени емоционални проблеми.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати